Újabb vezető bukott bele a Fox News szexuális zaklatási botrányába

2017.05.02. 09:16
A republikánusokhoz közel álló hírtelevízió társelnöke, Bill Shine is távozásra kényszerült, amiért fedezni próbálta korábbi főnökét, a szexuális zaklatási botrányba keveredett Roger Ailest.

Ailes, a Fox alapító elnök-vezérigazgatója azért kényszerült távozni tavaly júliusban, mert az egyik műsorvezetőnő, Gretchen Carlson azzal vádolta meg, hogy szexuálisan zaklatta őt. Ailes tagadta a vádakat, majd levette Carlsont a képernyőről.

A Fox vezetése kifizette Carlsonnak a kért kártérítési összeget, így ő elállt a további pereskedéstől, ám jelentős lelépési pénz fejében Ailesnek - aki mindvégig tagadott - is távoznia kellett. Januárban egy - időközben a konkurens NBC televízióhoz átigazolt - másik újságírónő, a Fox műsorvezetője, Megyn Kelly is szexuális zaklatással vádolta meg a volt elnök-vezérigazgatót, s hasonló váddal hozakodott elő egy demokrata párti konzultáns, Julie Roginsky is, aki azt állította, hogy visszautasította Ailes ajánlkozását, s ezt követően többé nem hívták állandó vendégnek a műsorokba - ismertette az előzményeket az MTI.

Roginsky bepanaszolta Shine-t is, mert szerinte nem vizsgáltatta ki az ügyet. A Fox tulajdonosai tavaly augusztusban, a botrány után nevezték ki Bill Shine-t társelnöknek (a másik társelnök Jack Abernethy). Murdoch áprilisban Bill O'Reillyt, a televízió egyik legnépszerűbb szerkesztő-műsorvezetőjét is eltávolította, miután öt nő tett panaszt ellene szexuális zaklatás miatt. A televízió és O'Reilly együttesen 13 millió dollárt költött a panaszos nők kártérítésére, O' Reillyt pedig - állítólag 25 millió dolláros "fájdalomdíjjal" - kirúgták.

Shine - aki az 1996-os alapítás óta a Fox Newsnál dolgozott - hétfőn mondott fel, miután a tévénél már tarthatatlanná vált a helyzete, amiért egyre többször került elő a neve a szexuális zaklatási ügyekben, mint aki fedezni próbálta a megvádolt munkatársait - írja a CNN

Hétfőn bejelentették, hogy Jack Abernethy mellett az új társelnök Suzanne Scott, a programokért felelős eddigi alelnök lesz. Scott egyúttal a hírterület programigazgatói teendőit is ellátja majd.