Heti 144 oldalnyi propagandát jelentet meg az újságokban a kormány

HLH 8616-2
2017.05.26. 09:22

Nemrég arról szeretett volna érdeklődni a 444.hu, mennyit költ a kormány nemzeti konzultációs kampányra, úgyhogy közérdekű adatigényléssel élt a Miniszterelnöki Kabinetiroda felé, akik válasz helyett persze inkább kitették a keretszerződéseket a kormányzati portálra. Ebből kiderült: a kormány január óta, fél év alatt 11 milliárd forint közpénzt költ a konzultációs és egyéb sikersulykoló kampányokra.

Az is kiderült, hogy Habony Árpád és Rogán Antal a Balásy Gyula-féle New Land Media Kft.-re cserélte a Csetényi Csaba tulajdonában álló HG 360 Reklámügynökséget, de az egyes szerződések részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, pontosan mennyiért szerződtek a TV2-vel, az Origóval vagy a Mediaworks-sel.

A portál azt is közölte: Mészáros Lőrinc lapkiadójában, a szebb napjaiban a Népszabadságot is kiadó Mediaworks 12 megyei újságjában hetente legalább 3 alkalommal önálló, 4 oldalas Nemzeti Konzultációs mellékletet közölnek a 16 oldalas megyei lapok, azaz a 12 lapban (Heves Megyei Hírlap, Új Dunántúli Napló, 24 óra, Somogyi Hírlap, Tolnai Népújság, Új Néplap, Békés Megyei Hírlap, Petőfi Népe, Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap) heti 12, azaz összesen heti 144 oldal fizetett kormánypropaganda jelenik meg. A lapok 12 megyében 257 ezer példányban jelennek meg, és napi nagyjából egymillió ember forgatja őket. 

Arról az Élő Gábor (a Mediaworks stratégiai igazgatója) stábja által összeállított mellékletről van szó, amelyben nemcsak az egész oldalas, nemzeti konzultációs és Soros-ekéző kék hirdetések jelennek meg, hanem olyan, első ránézésre cikknek látszó propagandaanyagok is, amelyek azt hirdetik, minden ágazatban növekednek a fizetések, a kormány intézkedései megtakarításokat és általános boldogságot hoznak, a civiltörvény nem árt senkinek, Soros pedig menekültsimogató hordát pénzel a Sátán aranyából. És persze Brüsszel félúton található Szodoma és Gomorra között.

A 444 emlékeztet arra is, emellett a melléklet mellett is több, a szerkesztőségi tartalom részét képező cikk érkezik minden nap „fentről”: ezek a jellemzően a kormány aktuális ellenségeit lejárató cikkek minden megyei lapban szó szerint ugyanúgy jelennek meg.

Kósa Lajos egyébként nemrég kérte meg a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a nagy sikerű nemzeti konzultációt egészen május végéig.

Ne maradjon le semmiről!