Két esküdtnek köszönheti szabadságát Bill Cosby

2017.06.22. 09:58

A 79 éves komikus tárgyalása szombaton ért véget, akkor amikor az esküdtszék 52 órányi vitatkozás után sem jutott egységes álláspontra, márpedig ha nincs konszenzus, akkor nincs ítélet sem. A büntetőpert azért indították Cosby ellen, mert  egy Andrea Constand nevű nő azt állította, a férfi 2004-ben elkábította (valamit kevert az italába) és amikor magatehetetlen volt, megerőszakolta. Nem ő az egyetlen, aki ezzel vádolja Cosbyt, de a mostani tárgyalás csak Constand ügyéről szólt, viszont döntés nem született.

Három vádpont volt, a 12 esküdtől tíz mindháromban bűnösnek tartotta Cosbyt, ketten viszont nem, és hajthatatlanok voltak, legalábbis ez derült ki az egyik esküdt beszámolójából, aki az ABC-nek nyilatkozott a vitákról. A tárgyalás kezdetén az esküdtek nagy része nem hitt Cosby bűnösségében, de a bizonyítékok tízüket meggyőzték, ketten viszont kötötték az ebet a karóhoz. A hangulat nem volt valami vidám, mondta az esküdt, hiszen az esküdteket a tárgyalés időtartamára (két hét) elzárták a külvilágtól, és a végére már nagyon szerettek volna hazamenni - egyikük a falat verte tehetetlen dühében. “Olyan üvöltözés volt, hogy az ajtó előtt álló öt seriffhelyettes párszor be is jött a tárgyalóba, hogy lecsillapítsák a kedélyeket.”

Cosby ellen az volt a vád, hogy a nőt többször is inzultálta: először az ujjaival benyúlt a vaginájába, majd amikor a nő ellenkezett, az italába belekevert valamit, amitől elkábult, és képtelen volt védekezni, végül megerőszakolta. Cosby mindhárom vádat tagadta, azt állítva, hogy a nő beleegyezett mindenbe, ami történt, és az egész ügy boszorkányüldözés. 

A tárgyalás végül úgy ért véget, hogy az esküdtek jelezték a bírónak: ha ítéletnapig ülnek bent, akkor sem fog változni az arány, így nem hirdettek ítéletet, Cosby marad szabadlábon, de az ügyészségnek lehetősége van újabb tárgyalásra, új esküdtszék előtt.