Andy Vajna rádiója két vidéki rádiót is befenyített

2017.11.21. 11:47
Egy orosházi és egy békéscsabai rádió is lemondott az évek óta használt nevéről, mert Andy Vajna rádiója éppen Pásztor-testvéreknek képzeli magát

A Rádió 1 Orosháza és a békéscsabai Rádió 1 Start is névváltásról döntött, írja a 24.hu. A történet háttere: Vajna Rádió 1 nevű cégének országos terjeszkedése folyamán néha olyan piacra téved, ahol már régóta létezik ilyen néven rádió. Ha ezt nem tudják a hálózatukhoz kapcsolni, akkor jön az erőszakosabb piacfoglalás: megvesznek egy másikat és azt nevezik át Rádió 1-re, a régebbi adót meg perrel fenyegetik. Jelen esetben a békéscsabai Rádió 1 Start húzta a rövidebbet, pedig a 24.hu infói szerint okiratokkal tudják bizonyítani, hogy jogosan használják a nevet. 

Vajna cége, a Radio Plus Kft. pár hete működteti a békéscsabai 104,0 MHz-en fogható Rádió 1-et, úgy, hogy Békéscsabán már van egy ilyen nevű rádió, a 88,9 MHz kereskedelmi rádiós frekvencián közel negyedszázada sugárzó Interax Kft.-féle Rádió 1 Start. Ezért a frekvenciáért különösen nagy harc folyt valamiért, amit első körben Vajnáék, majd (véglegesen) az Interax nyert el (Vajnáék megszegték a Médiatanács pályázati feltételeit, ezért buktak végül).

Vajnáék a Csaba Rádiót vették meg, majd nevet váltottak a Médiatanács jóváhagyásával, és onnantól két Rádió 1 is működött a városban, ami például a hirdetőknek okozott nem kis fejtörést: a 24.hu infói szerint több esetben is előfordult, hogy a hirdetők nem akartak pénz költeni ez eredeti Rádió 1-nél arra hivatkozva, hogy kormámyközeli média, és ott ők inkább nem hirdetnek. Vajnáék léptek, és védjegyoltalmi pert helyeztek kilátásba, amiből az Interax nem kért. Azt nyilatkozták, hogy ugyan jogszerűen van náluk a név, de okos enged, szamár szenved, és hagyták a fenébe az újabb pereskedést, várhatóan FM 88,9 néven folytatják tevékenységüket.

Orosházán hasonló volt a forgatókönyv, itt a békéscsabai rádiót birtokó Interax Kft vezetőjének testvére döntött úgy, hogy Rádió 1 nevű rádiója Mega Rádió néven folytatja a tevékenységét.