Nyolc nő vádolja zaklatással az amerikai köztévé-legenda Charlie Rose-t

2017.11.21. 00:07

A Washington Post hétfői cikke szerint nyolc nő vádolja szexuális zaklatással a most 75 éves tévélegenda Charlie Rose-t – a vádak szerint a talk show-házigazda meztelenül mászkált a jelenlétükben, fogdosta őket, és kéretlen, zavarba ejtő telefonhívásokkal zaklatta őket.

Az esetek egy része az 1990-es években történt, a legfrissebb, amiről a lap todmást szerzett, 2011-ben volt, az áldozatok pedig 21-37 év közötti nők, akik Rose-nak dolgoztak a tévéműsorainál.

Rose évtizedek óta vezeti saját nevét viselő beszélgetős műsorát a PBS-en, ami lényegében az amerikai köztévé, de a CBS This Morning című műsorának is állandó házigazdája, ahogy a CBS tényfeltáró kirakatműsorának, a 60 Minutesnek is gyakori munkatársa.

Az áldozatok által leírt esetek megdöbbentő hasonlóságot mutattak, írja a cikkben a Washington Post, amelynek Rose is válaszolt a felmerült vádakra: szerinte 45 éves újságírói pályafutása alatt mindig kiállt a vele dolgozó nők karrierjéért, de elismeri, hogy néha túl intenzíven, elfogadhatatlanul viselkedett, amiért borzasztóan szégyelli magát. Ugyanakkor a vádak egy részét pontatlannak tartja, mert akkor úgy érezte, kölcsönös érzelmek alapján cselekszik, még ha most be is kell látnia, tévedett.

A cikk megjelenése után a PBS és a CBS is azonnal felfüggesztette Rose-t, áll a két csatorna saját közleményében.

Rose 1991-ben indította el saját műsorát a PBS-en, olyan vendégei voltak, mint Donald Trump (1992), Bill Gates (1996), Steve Jobs (1996), Michelle és Barack Obama (2012), Leonardo DiCaprio (2004), vagy épp Vlagyimir Putyin (2015).