Szorgos magyar kezek készítik a legmenőbb jelmezeket

2018.05.14. 07:10

Már többször írtunk az Into The Badlands című AMC sorozatról, a dublini forgatáson is jártunk, ahol az alkotókkal is tudtunk beszélgetni egy kicsit. A szériáról azt is megjegyeztük, hogy

a posztapokaliptikus világban az összes fontos szereplő igen jól kinéző, stílusos ruhában harcol karddal, bottal vagy puszta kézzel.

Ezeket egy olasz szakember tervezi, Giovanni Lipari, a kivitelezésben viszont rengeteg magyar vesz részt, egy részük Dublinban, sokan mások, viszont Magyarországon készítik el a szükséges kellékeket.

Mindezt pedig egy Kreatív Emmy-díjas szakember, Homonnay Gábor fogja össze, akivel Dublinban találkoztunk. Az ő feladata, hogy az adott epizódhoz szükséges jelmezek ki legyenek találva, azokhoz meglegyen az anyag, elkészüljenek, méretre szabják őket, öregítsék, hogy ne nézzen ki teljesen újnak. Epizódonként pedig erre átlagosan mindössze három és fél hete van, vagyis elég durva tempóban kell dolgozniuk.

A helyszínen közel 30 ember ember foglalkozik az előkészítéssel, abból öten vagyunk magyarok. - mondta Homonnay az Indexnek. Dublin egyébként is tele van mindenféle bevándorlókkal, vannak olasz szabászok, akik emiatt költöztek a városba, de vannak kanadai, román kollégák is a stábban. 

Az előző forgatási beszámolónkban már bemutattuk, hogy a sorozat egy soha el nem készült wellness központban rendezkedett be. Itt kapott helyet a varroda is, ahol a magyar csapattal is találkoztunk. Nem minden készül azonban itt helyben, sokat varrnak Magyarországon, de vannak Romániában és Törökországban is gyártók, akik besegítenek a sorozatnak.

Legtöbbször akkor vesznek igénybe külső segítséget, ha valamiből több száz darabot kell legyártani. Helyben elkészítik a prototípust és Magyarországon végzik a munka többi részét. De ha valamilyen bonyolultabb jelmezről van szó, akkor helyben végzik a sokszorosítást.  

Az Into The Badlandsben az utolsó statisztát is egyedi öltözékbe kell varázsolni,

ami önmagában is nagy kihívás, de az még nehezebbé teszi, hogy a sorozat vezető producere, Miles Millar általában nincs ott a forgatáson, hanem Los Angelesben tartózkodik, ennek ellenére, bár van  Liparinak és  Homonnay-nak szabadsága, de így is mindent el kell fogadtatni a showrunnerrel, aki kézben tartja a sorozatot a forgatókönyvektől kezdve a gyártáson át az utómunkálatokig. Van, amikor ott tartózkodik Dublinban, akkor igyekeznek a lehető legtöbb mindent elfogadtatni Millarral, de egyéb esetekben maradnak az órákon keresztül tartó Skype-beszélgetések.

Mivel az Into The Badlands egy olyan sorozat, ahol rengeteg jelenetet kaszkadőrökkel rögzítenek, ez azt jelenti, hogy

a ruhákból még több változatot kell készíteniük, mert azoknak nem csak a színészeken, de a dublőrjeiken is jól kell kinéznie.

Ezért egy jelmezből több változatot is kell készíteniük, ami szintén nehezíti a munkát. Már a harmadik évadot készítik és folyamatosan készülnek az újabb darabok, ezeket pedig egy óriási raktárban tárolják, mindent alaposan felcímkézve, ha esetleg egy későbbi epizódhoz szükség lenne rájuk. 

Homonnay Gábor elég felkapott szakember, olyan produkciókon dolgozott korábban, mint A mentőakció, az Infernó vagy a Suszter, szabó, baka, kém. Giovanni Lipari tervezővel a Borgiák című sorozat magyarországi forgatásán ismerkedett meg, ez jelentette az alapját a későbbi, Into The Badlands-es munkájuknak és ezzel nyertek Emmy-díjat is 2013-ban.

Ne maradjon le semmiről!