Roman Polanski felesége szerint álszent férje kirúgása az amerikai filmakadémiából

2018.07.08. 09:40

Visszautasította az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia meghívását a rendező Roman Polanski felesége, Emmanuelle Seigner, miután férjét májusban menesztették a tagok közül, írja a BBC. 

Mint ismert, a 84 éves Polanski 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt, ezért kellett mennie, amiért ő maga eljárást indított az akadémia ellen. A francia színésznő nyílt levélben válaszolt az invitálásra, amiben "tűrhetetlen álszentségnek" nevezte férje eltávolítását, miközben ugyanaz az akadémia 2002-ben Oscar-díjjal jutalmazta őt a Zongoristáért. Saját meghívását úgy kommentálta: "Lehet, hogy az akadémia azt hiszi, én egy gerinctelen színésznőcske vagyok, aki más hátán mászik fel, és hogy elfelejtem, hogy az elmúlt 29 évben a világ egyik legjobb rendezőjének házastársa voltam."

Az akadémia Polanski kirúgását  azzal magyarázta, hogy az ügye összeegyeztethetetlen a szervezet etikai kódexével. Nem a lengyel rendező az egyetlen, akinek tagságától megváltak.  A #metoo-kampány főgonoszává vált Harvey Weinstein tavalyi kirúgása után Bill Cosbyt is menesztették, akit szintén szexuális bűncselekményekkel vádolnak. Korábban megírtuk, hogy Cosby nagy eséllyel rács mögött tölti utolsó éveit.

Kobe Bryant kosárlabdázó meghívását is érvénytelenítették pár napja, annak ellenére, hogy márciusban Oscar-díjat nyert animált rövidfilm kategóriában a Dear Basketball című rajzfilmjével, aminek ő volt a producere és írója is. Bryant-et 2003-ban vádolták meg szexuális erőszakkal, de később ejtették az ügyet.

Az Oscar-díjak sorsát is eldöntő szervezetet az elmúlt években sok vád érte, hogy nem fordítanak elég figyelmet a nőkre és a nem fehérekre, érezhető, hogy az idei meghívottlista részben annak demonstrálása, hogy de, bizony, fordítunk. A meghívottak 49 százaléka nő, köztük van például Lena Headey a Trónok harcából, Daisy Ridley a Star Wars-ból és a Harry Potter könyvek szerzője, J.K. Rowling is.

Idén rekordszámú, egészen pontosan 928 meghívót küldött ki az akadémia. A meghívottak között két magyar is van:  Tarr Béla, aki íróként és rendezőként is kiérdemelte a tagságot, és olyan filmek viselik a keze nyomát, mint A torinói ló, a Werckmeister-harmóniák, a Sátántangó vagy a Kárhozat. A másik Herbai Máté, aki egyebek közt a Testről és lélekről és A nyomozó operatőre volt.