Az Indexről is forgatott a német köztévé

2018.09.27. 12:59

A kormánnyal szemben kritikus magyar média helyzetéről készített riportot a német közszolgálati csatorna, az NDR Budapesten. A Norddeutsche Rundfunk a német közszolgálati ARD regionális csatornája, amely Hamburgban, Mecklenburg-Vorpommern, Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein tartományban sugározza adását és több mint 1 milliós nézettsége van.

A riport elején Sugárka Sielaff, az NDR újságírója azt mondja: gyakran jár Magyarországon, és amikor jön, mindig néhány közéleti újsággal és magazinnal kevesebb van. A riporter egy újságosnál Heti Választ kér, de az újságárus azt mondja, az már nincs. Megemlítik a riportban a nagy múltú Népszabadságot és Magyar Nemzetet is, amelyek már nem léteznek. 

2

A német televízió az Index szerkesztőségében is forgatott, amelyet a kommentátor szerint „egyik politikai oldalhoz sem lehet besorolni”. Az Indexet több mint egymillióan olvassák naponta, hangzik el, és a portálon  nincsenek állami hirdetések.  Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő a riportban arról beszél, hogy az Index a piacból él, de a hirdetési piac is egyre szűkül. Az Index a függetlenségét egy alapítványon keresztül igyekszik biztosítani, amelynek élén egy olyan ember áll, aki élvezi a szerkesztőség bizalmát. Ez a konstrukció szavatolhatja, hogy az Indexet ne lehessen felvásárolni vagy befolyást gyakorolni rá.  „Amióta így működünk, senki semmilyen nyomást nem gyakorolt ránk, teljesen szabadon dolgozhatunk” – mondja az NDR riporterének Miklósi Gábor, az Index főszerkesztő-helyettese. 

A riportban megszólal Puzsér Róbert is, aki a lap megszüntetéséig a Magyar Nemzetbe írt, majd a Hír Tv visszafoglalása után a tévécsatornától is elküldték. Mégis optimista: "Egy tévétől vagy egy rádiótól kirúghatnak. De nem tudnak kirúgni a saját Facebook-oldalamról, ahogy a saját Youtube-csatornámról se. Ez a reménysugár a független, autonóm újságíróknak, hogy az interneten tovább tudnak létezni ". Puzsér szerint lassan kihal az a generáció, amelynek a médiáját az Orbán-kormány korlátozni akarja, az online-teret pedig nem fogja tudni ilyen eszközökkel kontrollálni.

Batka Zoltán a Népszava újságírója a riportban azt mondja: egyre nehezebb bármit is kideríteni, mert a kormánypárti politikusok egyáltalán nem válaszolnak a kérdéseire. Ennél azonban sokkal jobban zavarja, hogy a feltárt korrupciós ügyeknek szinte semmilyen következménye nincs.