Orbán ügyvédje is beült a kormánysajtó irányítását segítő alapítványba

2018.09.28. 22:25

Bejegyezték egy alapítványt, aminek szerepe lesz abban, hogy összetereljék a jelenleg különböző cégek alatt működő kormánysajtót – tudta meg a 24.hu. A lap azt írja, hogy a Kaposvári Törvényszéken bejegyzett Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumában három kormányközeli, vagy konkrétan Fidesz-tag kapott helyet.

Az elnök Dr. Varga István jogász, akit augusztus 20-án a Magyar Éredmrend Tisztikeresztjével tüntettek ki. Közéleti karrierjét MDF-es politikusként kezdte, majd fideszes országgyűlési képviselő volt 2014-ig. Ő korábban amiatt szerepelt a sajtóban, hogy azt mondta:

Ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát.

A civil szervezet kuratóriumának másik két tagja is megbízható kormánypártinak tűnik.

  1. Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, akinek a politikusi munkája mellett arra is jut ideje, hogy az Orbán családot képviselje ügyvédként. Ő volt az, aki miatt az Európai Unió százmilliárdos büntetést helyezett kilátásba, miután hiányosságokat találtak Bajkai ügyvédi irodáját is érintő ellenőrzési rendszerben.
  2. Szánthó Miklós, a civil szervezetként működő, de valamiért a kormánnyal a létező összes kérdésben 100 százalékig egyetértő, és a kormánysajtóban is rendszeresen szakértőként megszólaló Alapjogokért Központ igazgatója.

Az alapítvány célja, hogy "a magyar tömegtájékoztatás részét képező nyomtatott sajtó, rádió, tv, online felületeinek értékteremtő, valamint a magyar nemzeti öntudat erősödését szolgáló tevékenységét elősegítse."

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány székhelye épp oda van bejelentve, ahová a kormánysajtó központosításával megbízott Liszkay Gábor új, nonprofit cége is, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt. A 24.hu korábban arról írt, hogy Vaszily Miklós, az MTVA távozó vezérigazgatója lesz majd a kormánysajtó legfőbb irányítója, ő vezeti majd a vállalatot.

Sajtóhírek szerint a csomagban ott lesz a Nemzeti Sport, a megyei lapok, a Lokál, a 888.hu, a Magyar Idők, az Origo és a jobboldali rádiók, tévék nagyobbik része. A 24.hu információi szerint középtávon a Hír TV és az Echo TV közül csupán az egyiket tartják meg.