A GVH előtt a jobboldali médiaholding ügye

2018.11.29. 10:00

A Gazdasági Versenyhivatal előtt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány bejelentése az Opus Press, az Echo TV, a New Wave MediaGroup és a Magyar Idők Kiadó feletti irányítás megszerzéséről - közölte a versenyhivatal. Szerdán jelentették be, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat.

A társaság megvásárolta a Magyar Idők és a Karc FM kiadóját, a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t. Leányvállalata, a Mediaworks pedig tovább bővítette regionális lappiaci érdekeltségeit: a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország, a Hajdú-bihari Napló kiadóvállalatai mellett megvásárolta a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabad Föld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin. (A részletekről ebben a cikkben írtunk hosszabban.)

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény értelmében a hatóság 8 napon belül dönt arról, hogy indokolt-e a bejelentés alapján eljárást indítani. Amennyiben a GVH az összefonódás vizsgálatát rendeli el, az ügyintézési határidő 30 nap vagy 4 hónap lehet attól függően, hogy milyen okból került sor az összefonódás vizsgálatának elrendelésére.

A z NMHH égisze alatt működő Médiatanács egyelőre semmit nem fűzött ahhoz, hogy a lappiac, a nyomtatott sajtó jelentős része, a vidéki napi sajtó száz százaléka és a második legolvasottabb országos napilap is Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került.