Milyen magyarnak lenni Kárpátalján?

2018.11.29. 10:43

Elkészült Galán Angéla és Zámborszki Ákos Szomszédaink című dokumentumfilm-sorozatának negyedik, Kárpátaljáról szóló része. A sorozat a szlovákiai, szerbiai, romániai és kárpátaljai magyarság helyzetét, többségiekkel való együttélését és a zsigerekbe hatoló nemzeti elgondolásokat vizsgálja. A készítők szerint az ellentétes, sokszor éppen egymással szemben formált sztereotípiák azt mutatják meg, hogy mit gondolnak a magyarokról például a románok vagy a szerbek, mik a másik nép velünk szembeni sértettségei, és mi számít tabunak, milyen mélységig lehetséges az önkritika. 

A negyedik részből kiderült többek között, hogy milyen szélsőségesen gondolkodnak az ott élők a kárpátaljai magyarság helyzetéről. Vannak vélemények, melyek szerint sehol nem olyan jó a magyar kisebbség helyzete, mint Ukrajnában, de az ott élő magyarok nem tisztelik az államot, amiben élnek. Mások szerint viszont Kárpátalján szinte csak magyarok élnek, Magyarország akár annektálhatná is. Hogy lesz, lehet-e ebből közös nevező? Erre is keresi a választ a film.

Megszólal többek között egy frissdiplomás lány, aki Beregszász mellett, a szülőfalujában tanít a magyar iskolában, és három havonta találkozik külföldön dolgozó vőlegényével. Egy másik helyszín Aknaszlatina, a legtávolabbi olyan település, ahol még van magyar középiskola, és ahol a gyerekek identitása meglehetősen összetett: a legtöbbjük vegyes házasságból született, az iskolában magyarul, az utcán a többi gyerekkel románul és oroszul beszélnek, Ukrajna a hazájuk, de a szüleik már évek óta Németországban vagy Csehországban dolgoznak.

Megismerünk egy fiatal polgármestert, aki el akarta hagyni Kárpátalját, de végül hazajött, és egy olyan magyar főiskolán tanuló ukrán fiatalt is, akinek Budapest a kedvenc városa, az emberekért és az épületekért egyaránt rajong, és ott képzeli el a jövőjét. Egy 98 éves ukrán kutató elmeséli, hogy milyennek látta a magyarokat a negyvenes években.

A Kárpátalja előzetesét itt lehet megnézni:

A sorozat korábbi részeiről ebben a cikkben írtunk hosszabban. A Szomszédaink kárpátaljai része december 1-én látható az m5-ön, majd decemberben az Indexen is meg lehet nézni.