Time: Hasogdzsi és igazságért küzdő újságírók az év emberei

2018.12.11. 15:23 Módosítva: 2018.12.11. 16:15

A megölt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi, a fülöp-szigeteki Maria Ressa, a mianmari Wa Lone és Kyaw Soe Oo, valamint az annapolisi Capital Gazette szerkesztősége lett megosztva az Év Embere a Time-nál. Az Őrzőknek nevezik őket.

A lap a főszerkesztői indoklásában azt írta, hogy „nagy kockázatokat vállaltak a nagyobb igazságok keresése közben, egy tökéletlen, de elengedhetetlen fontosságú küldetést folytattak a tények tisztázásáért, ami a civil diskurzus lényege, és felszólaltak, kimondtak dolgokat."

  • Azt is kiemelték, hogy először neveztek meg olyan valakit az Év Emberének, aki már nem él, de ritka, hogy egy ember jelentősége ekkorát erősödjön közvetlenül a halála után. A szaúdi vezetéssel szemben kritikus Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A CIA kiszivárgott értékelése szerint a gyilkosságot Mohamed bin Szalmán trónörökös rendelhette meg. Az eset miatt Szaúd-Arábiát, és különösen a herceget nemzetközi diplomáciai össztűz érte.
  • Ressa egy olyan fülöp-szigeteki hírportál alapítója és szerkesztője, ami folyamatosan beszámol Rodrigo Duterte elnök drogok ellen hirdetett háborújának áldozatairól, amiért egy sor kormányzati jogi eljárás indult ellene.
  • A két őrizetbe vett mianmari újságíró a Reutersnek dolgozva számolt be rohingja muszlimok tömeges meggyilkolásáról. Az ENSZ által hivatalosan is népirtásnak titulált vérengzésről ebben a cikkben írtunk részletes.
  • Júniusban lövöldözni kezdett, és öt embert megölt egy támadó az annapolisi Capital Gazette szerkesztőségében. Az újság korábban a támadó zaklatási ügyéről írt.

A Time szerint a demokrácia világszerte évtizedek óta legnagyobb válságával néz szembe, új technológiák, kemény vezetők, és gyenge intézmények fenyegetik. Azt írták, hogy Oroszországtól Rijádon át a Szilícium-völgyig a manipuláció és az igazság kifordítása volt a közös jellemző sok idei főcímben, ami „alattomos és egyre növekvő veszély a szabadságra." Miközben pedig a Facebooknak egy zabolátlan közösségi média következményeivel kellett szembenéznie, a hagyományos információforrásokra leselkedő kockázatok tovább nőttek.

A Capital Gazette elleni támadás mellett pedig arról is írnak, hogy tavasszal 24 óra alatt két újságírót öltek meg két külön támadásban Indiában. Ősszel pedig kétszer kellett bombafenyegetés miatt kiüríteni a CNN New York-i irodáit.

A cikkben arra is kitérnek, hogy Magyarországon november 28-án több mint 400 sajtóterméket adományozták oda tulajdonosai a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak. Mint korábban megírtuk, egy csapásra több száz médiafelületet irányíthat közvetlenül az a fideszes ernyőszervezet, amelyhez pár kivételtől eltekintve gyakorlatilag a teljes kormánymédia csatlakozott.

A Time kapcsolódó vezércikkében pedig indexes kollégánk, Dezső András ügyéről is írnak. Még az áprilisi választások előtt a köztévében nyilatkozott egy nő, aki azt állította, hogy azért költözött haza Svédországból, mert annyira rossz már ott a közbiztonság a migránsok miatt. Kollégánk kiderítette, hogy a nőt több ízben is elmarasztalták rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért a hatóságok odakint. Ezután eljárás indult nyilvános adatbázisból dolgozó kollégánk ellen különleges személyes adattal való visszaélés miatt. Megrovást kapott, ami ellen fellebbezett.