Az Átlátszó.hu újságírói kapták a 2018-as Soma-díjat

2019.01.11. 21:20

Az Átlátszó.hu három újságírója, Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerte a 2018 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át pénteken este, Budapesten.

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 15 pályamunka közül az átlátszós Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila „Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron” című írását ítélte a legjobbnak. A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A díjátadó ünnepségen a győztes cikk alkotói átvették az oklevelet és az ezzel járó, összesen 1 millió forintos pénzjutalmat. Az Átlátszó.hu újságírói heteken át követték egy magánrepülőgép és egy máltai offshore céghez köthető luxusyacht útjait, és nyomozásuk során felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Mészáros Lőrinc köre, továbbá a NER több más szereplője is. Kutatásuk eredményeit fotókon, videókon, térképeken és infografikákon mutatatták be cikkükben, ami itt érhető el.

Idén 18. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át. A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.