Plágium miatt zártak ki egy indulót A Dal döntőjéből

2019.02.18. 12:05

Plágium miatt kizárták a köztévé eurovíziós selejtezőjéről Petruskát, írja az MTI. A most szombati döntőben így helyette Oláh Gergő szerepel majd. Nem ez volt az első hasonló eset a közmédia zenei műsorában.

A szakértői vélemény szerint Petruska a Help Me Out Of Here című számával követett el plágiumot.

Mint kiderült, a dal tempója, hangneme, hangszerelése, harmóniastruktúrája, basszusmenete és dallamkezelése is nagyon-nagyon hasonlít a Vampire Weekend amerikai indie rock zenekar White Sky című számára.

A verseny szabályzata ezt tiltja, ezért pár nappal a döntő előtt kizárták Petruska Andrást, helyette a már kiesett Oláh Gergő került vissza. Az MTVA közleményében azt írja, hogy 

mivel a készítők számára a verseny tisztasága és a szabályok betartása a legfontosabb, „ezért csak reménykedni lehetett abban, hogy a plágiummal kapcsolatos megkeresés nem más, mint egy rosszindulatú, sértett ember zavarkeltési szándékú manipulációja".

Az is kiderült, hogy a szakmai vizsgálatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese folytatta le, aki az alábbi álláspontot képviseli:

A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmóniastruktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz. A Vampire Weekend-dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska-dalban, amitől az egész Help Me Out Of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval. Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis esetünkben a Petruska-dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend-dallal, ezért a Help Me Out Of Here című dal plágiumnak minősíthető.

Hozzáteszik még, hogy bár a szerződések szerint az MTVA akár tetemes kötbér megfizetésére is kötelezhetné a versenyzőt, ettől eltekintenek, és megelégednek a kizárással.

Az elmúlt években ez volt a negyedik olyan eset, amikor plágiumgyanú vagy más szabályszegés miatt kellett kizárni egy zenekart a műsorból, bár az MTVA közleménye azt állítja, hogy „eddig egy olyan eset sem volt, amely során egyértelműen bebizonyosodott volna a gyanú".

  • 2016: a Nyugat.hu megírja, hogy a Jetlag zenekar plagizálta A Dalba szánt szerzeményét, de végül hivatalosan azért zárták ki őket, mert nem tudták vállalni a versennyel kapcsolatos szigorú időbeli és megjelenési kötelezettségeket.
  • 2017: kizárják Szabyestet, mert a dala nem felelt meg a szabályzati követelményeknek.
  • 2018: a YesYes zenekarról derült ki, hogy valószínűleg plagizálták a műsorba szánt dalukat, de őket azután sem zárták ki, hogy részletes cikkben mutattuk be hasonlóságot a daluk és Alan Walker száma között.
  • 2019: plágium miatt kizárják Petruskát.

frissítés: Petruska hétfő délután a Facebookon reagált a plágium vádjára.

A zenész elmondta, hogy szerinte a dala a "3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül", de ez, és a ritmusa nem jelent automatikusan plágiumot. Ha mindenképp forrást szeretnénk keresni, akkor Petruska szerint "a Help Me Out of Here-t Zimbabwe és Malawi tradicionális tánczenéinek hangulata inspirálta".