Az RTL még egy bukásokkal tarkított héten is rá tud verni a TV2-re

2019.02.28. 11:19

Ha egyszer sok időm lesz, és valaki hozzám vág egy közepesen tudományosabb összeget, valamint az RTL Klub/TV2 és RTL csoport/TV2 csoport nézettségi adatait 18-49-ben, 18-59-ben és a teljes lakosságban 2000-ig visszamenőleg, szívesen megírom azt a cikket, amiben megmutatom azokat a műsorokat, napokat, heteket, melyeknek köszönhetően 2019-ben ott tartunk, hogy az RTL azt is megengedheti magának, hogy az egyik veterán sorozatát átküldje kábelre, a helyén elindított saját gyártású újoncok közül pedig egy se érje a 13 százalékos közönségarányt 18-49-ben - és még így is megverik a TV2-t csatorna és csoportszinten is.

Ha a TV2 nem az én, meg a kedves olvasó pénzével szórakozna az olyan remek üzleti döntésekkel, mint az "indítsunk az eleve telített sporttévés piacon még három adót", még röhögni is lenne kedvem azt látva, hogy az RTL a kevesebb kábelcsatornából (7 vs 13) álló portfólióját okosan menedzselve, lényegében egy műsort, az Éjjel-nappal Budapestet átmozgatva nullázza le a TV2 sok pénzből gründolt, 0,5-1,3 százalék közötti közönségarányt hozó armadáját, de így nem nagyon van (még akkor sem, ha az RTL II múlt hét óta mindenkinek elérhető, ún. kapudrog állapotban van, és miután ennek az időszaknak vége, a 7 százalékos közönségarány sem lesz 5-nél magasabb.)

Az év 8. hetében ott tartunk, hogy az RTL Klub a esték 87 százalékát nyeri a TV2 13 százalékával szemben, a teljes napot tekintve az RTL csoport 22,6 százalékon áll a TV2 19,6 százalékával szemben, a főműsoridőben meg 27,9% vs. 22,1% a verseny állása. Ezt a különbséget a TV2 azelőtt is hozta, hogy talicskából öntötték volna a pénzt a kábelportfólióba. És mindezt úgy, hogy az RTL Klub első krimisorozata, az Alvilág a Liverpool-Bayern Bl- meccsel szemben vérzett el (8,7 %), a Cápák között premier sem érte el a 13 százalékos közönségarányt, a Toplista című, leginkább egy baromi hosszú Fókusz-szegmensre hasonlító műsoruk pedig 8,8 százalékon zárta az első hetet.

A legnézettebb műsor 18-49-ben ismét a Drága örökösök című telenovella, 20,4 százalékos közönségaránnyal ment csütörtök este, de a többi napra sem lehet panasz, mind az öt adás benne van a heti top 10-be, ahová két Fókusz-adás, két Híradó és egy Exatlon került még be. Ha az első 30 legnézettebb műsort vesszük alapul, az RTL 25, a TV2 5 műsorszámmal szerepel, és igen, mind az ötöt az Exatlon szállítja. Oké, a TV2 közönsége alapvetően idősebb, de a nézettséget illetően markáns változás nincs a teljes lakosságot nézve sem: az első tízben egy TV-s Tények mellett négy Híradó, egy Fókusz és 4 Drága örökösök-adás szerepelt, 800 000 feletti nézőszámmal mind. A top 30-ban kilenc TV2-s műsor van (hét Tények, két Exatlon.)

(Azóta egyébként megvolt az újoncok második hete is, a Cápák között közönségaránya 1,2%-kal csökkent, az Alvilág lezuhant 7,4 százalékra, de a TV2 így sem tudott az RTL elé kerülni, ami több mint kínos.)