Pénzbüntetést kapott a köztévé, amiért az egyperces Híradó fele Fidesz-kampányfilm volt

egyperces.PNG
2019.05.07. 20:52

A Nemzeti Választási Bizottság keddi határozata szerint a köztévé csatornái mögött álló Duna Médiaszolgáltató Zrt. megsértette a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényt azzal, hogy szombat este a Ferencváros-Újpest bajnoki meccs közben, a félidőben jelentkező egyperces Híradónak négy híre volt, ebből a nem egészen 60 másodperces Híradóból 24 másodpercet tett ki (1:15:30-tól) a Fidesz legfrissebb, Hassan F.-es, Facebookra készült kampányfilmjének bemutatása.

Gyakorlatilag szinte teljes egészében leadták a kampányfilmet (annak teljes hossza 35 mp), ahol a műsorvezető nő mondta hangban, hogy miről is van szó, de képileg így ért véget a meccset nézőkre lecsapó anyag:

migr.PNG

A kifogást az MSZP, az LMP, a Párbeszéd egy-egy magánszemélye és a DK-s Czeglédy Csaba nyújtotta be.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése szerint a csatorna "jogosulatlanul tette közzé a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség politikai reklámjának minősülő médiatartalmat". Arra kötelezték a csatornát, hogy ezt a határozatot hátrom napon belül tegyék közzé ugyanabban a "Hírek egy percben" nevű Híradóban. Pluszban még 745 ezer forintnyi bírságot is kell fizetnie.

A határozat ellen a Duna Médiaszolgáltató Zrt. felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthatnak be a Kúriánál. A határozatból kiderül, hogy a köztévé azzal védekezik, hogy a műsor

nem a Fidesz kampányvideóját közvetítette, hanem azt képi illusztrációként felhasználva a kampányfilm képi anyagát felhasználva adott tájékoztatást hang nélkül, a kampányfilmet csak részben felhasználva. Ennek igazolásául előadta, hogy amíg a Fidesz kampányvideója 37 másodperc időtartamú addig a kifogásban foglalt hírműsorban szereplő tájékoztatás ténylegesen 22 másodperc hosszúságú. A kampányfilm egy részének hírműsorban történő felhasználását a szerkesztői szabadsággal indokolta.