Milliókkal kopasztaná meg a magyar színészeket a kormány

2019.06.07. 15:21

Az ismétlési jogdíjat is érinti Semjén Zsolt médiaszabályozást átíró törvényjavaslata, amivel a kormány súlyos összegekkel kopaszthatja meg a magyar színészeket, akik a miniszterelnök-helyettes szerint túl sok jogdíjat kapnak a tévés ismétlések után.

1986 óta van érvényben az a szabály, amely szerint ha egy színész valamelyik magyar televízió saját gyártású műsorában vagy rádiófelvételen szerepel, akkor jogdíjat kap minden egyes ismétlés után. Ám ha elfogadják a keddi javaslatot, akkor a szerzői jogi törvényből kikerül az a félmondat, amelynek értelmében az előadás ismételt sugárzásáért is jár jogdíj az előadóknak, írja a Hvg.hu.

Az ismétlési jogdíjakat Magyarországon az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szedi be, osztja fel és fizeti ki évente az előadóművészeknek (köztük a szinkronszínészeknek is). A valószínűleg legtöbbször ismételt magyar tévés sorozat, a Szomszédok színésze, Nemcsák Károly a hír kapcsán a BrandTrendnek elmondta: 

Tudatosítani szeretném mindenkiben, hogy ezek az ismétlések komoly hasznot hoznak a mai napig is a tévétársaságoknak. Ezekért a műsoridőkért ismétlési jogdíjként a töredékösszegét fizetik ki annak, mintha ugyanennyi új műsort gyártanának.  Az ismétlési jogdíj évtizedek óta jól működik. Rendkívül fontosnak és eredményesnek tartom az EJI tevékenységét a televíziós ismétlési jogdíjak kezelésében.

A Szomszédok színésznője, az Almát alakító Fehér Anna ezt azzal egészítette ki: "Ma a színészek kevés előadóművészi joggal rendelkeznek, ezért különösen fontos az ismétlési díj, mert a nézők szempontjából is egyértelműen kifejezi az előadó fontosságát. Kifejezi a megbecsülést azért a teljesítményért, amelyet a közönség többször is szívesen tekint meg."

Az EJI által tavaly közzétett számok szerint 2018-ban 330 millió forint jogdíjat fizettek ki 9200 előadóművész számára 4910 tévéműsor után, vagyis az átlag kevesebb mint 36 ezer forint művészenként. A legmagasabb jogdíj összege 2,7 millió forint volt, a tíz leggyakrabban ismételt filmben szereplői összesen 16 millió forintot kaptak.

A Hvg.hu azt is megjegyzi: az ismétlési jogdíj megvonása csak a törvény hatályba lépése után elkészülő műsorokra lesz érvényes, vagyis ha egy régi műsort ismételnek, az után ugyanúgy kell jogdíjat fizetni, mint eddig. A terv ellen tiltakozó művészek szerint kb. 150 millió forinttal rövidítenék meg őket, ha a jövőben készülő műsorok ismétléseiért nem kapnának jogdíjat.

"A jelenlegi törvényjavaslat azért is érthetetlen, mert a szóban forgó összeg nem olyan nagymértékű, ha az MTVA teljes, nyolcvanmilliárdos költségvetésére tekintünk: az elmúlt évben százötvenmillió forintos jogdíj kötelezettsége volt az intézménynek. Ez közel ötezer műsornak, kétszáztizennyolcezer percnyi ismétlésnek felelt meg, így az egy percre jutó jogdíj mértéke a 700 forintot sem érte el. Összehasonlításképpen: egy negyven perces műsor ismétlésének a teljes jogdíja 27800 forint" – mondta a Népszavának Gyimesi László, az EJI elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a törvénymódosítás kilencvenkilenc százalékban magyar művészeket érintene.