Az USA ismét megpróbálja támogatni a közép-európai régió független sajtóját

2019.06.11. 16:19

700 ezer dolláros (kb. 198 millió forintos) pályázatot írt ki az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel - írja a Népszava. A programra magyar, bolgár, horvát, szlovák, szlovén, lengyel és román sajtótermékek vagy újságírók pályázhatnak. A lap szerint  a pályázatról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február 11-i budapesti látogatásakor is említést tett.

Ha ez így ismerősnek tűnik az nem a véletlen műve. 2017 november 7-én egy kifejezetten magyar sajtótermékeknek szánt pályázat jelent meg az amerikai külügyminisztérium honlapján. Olyan, Budapesten kívüli, objektív sajtótermékeket (lap, rádió, honlap) kerestek, melyek hazai és nemzetközi témákról is beszámoltak.

Az egy szem nyertes maximum 700 000 dolláros összegben részesült volna, amit a fenntartható működés, illetve közönség növelésének támogatásra szántak.

A kiírás 2018 májusától megvalósított projektekre szánta a pénzt, a magyar választások utáni időszakra, és azért a vidéki, független médiát akarták támogatni, mert a vidéki sajtóban akkor még "csak" 80, mára 99 százalékban tapasztalható a kormányközeliség (KESMA).

Aztán tavaly júliusra kiderült, hogy ugyan az "Objektív média támogatása Magyarországon" (Supporting Objective Media in Hungary) című pályázat eredményét már rég ki kellett volna hirdetni, de ez elmaradt, mert a pályázat eredménytelen volt. Értsd: a vidéki, magyar, független sajtó megerősítését célzó pályázatot az amerikai külügy Donald Trump elnöksége alatt kinevezett új vezetése elkaszálta, mert azt támogatói politikailag túl durván kommunikálták, és ezzel akkora zajt csaptak, ami végül kontraproduktívnak bizonyult.

Bár a magyar fél is rendkívül aktívan lobbizott Washingtonban a médiapályázat ellen, annak elkaszálása elsősorban a fentiekből következő amerikai politikai mozgások, és nem a magyar nyomásgyakorlás eredménye. Bővebben itt.

Idén május 24-én jelent meg a tavaly elkaszált pályázathoz hasonló célú felhívás az amerikai külügyminisztérium honlapján, amelyre június 24-ig lehet jelentkezni. A leírás alapján a független sajtó támogatása mellett cél a szakképzettség fejlesztése is a közép-kelet-európai régióban. A pályázat nyertesei egy minimum két hónapos mentorprogramon vehetnek részt az Egyesült Államokban, ahol a szakmai eszköztárukat bővíthetik, főként a digitális média és az oknyomozó újságírás területén. A résztvevőknek arra is lehetőségük lesz, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek valamelyik amerikai médiumnál. A pályázat győzteseit 2019 októbere és 2020 márciusa között választják majd ki.

Ha addig el nem kaszálják a projektet, ugye.