A köztévé termelési hírekhez keresi a jókedvű nyugdíjast

Screenshot (310).png
2019.08.27. 11:08

Gulyás Márton, akit baloldali aktivistaként (is) szokás emlegetni, korábban Slejm – A torkon ragadt politika című vlogjában beszélt a politikáról meg mindenféléről, amit fontosnak tartott, majd átkeresztelte a műsorát Partizánra, és ott folytatta, ahol abbahagyta. A legutóbbi adásában a köztévé működésébe nyújtott egy kis betekintést, egészen pontosan a hírgyártás finomságaiba.

Az egész onnan indult, hogy Gulyásékhoz valaki eljuttatott/kiszivárogtatott két emailt, amikben egy Hóbor Katinka nevű nő keres adott narratívához megfelelő nyilatkozót. Egyiküknek a nyugdíjasoknak kiküldött rezsiutalványról kellene hozsannáznia, a másiknak a méhészeknek kiutalt kormányzati támogatásról, természetesen örömködve. Megjegyeznénk, hogy ahogy azt a videón Gulyás is említi, Hóbor kisasszonynak nyoma sincs az MTVA kötelékéről szóló tablókon, de elég vad feltételezés lenne azt gondolni, hogy csak egy lelkes civilről van szó.

Gulyásék végül elérték a nőt, Pető Bianka (igazoltan) MTVA-s műsorvezetőn keresztül (aki egyébként az osztálytársa volt, de ez most mindegy), és telefonon megtudták tőle, hogy nagyjából az lehet az ügymenet az MTVA-ban, hogy ha van egy arra alkalmas kormánykompatibilis hír, azt az utca (szelektált) emberével megtámogatják, ebben az esetben a kiosztott rezsiutalványt olyan nyugdíjassal, aki örül is neki. Mondjuk annyira nem lehet nehéz találni valakit, aki örül 9000 forintnak, ugye.

A műsort Gulyásék az "így működik az orbánista propagandagyár" címmel adják el, ami kicsit félrevezető, hiszen a lebuktatástól olyan messze vagyunk, mint Gulyás Márton az MTVA vezérigazgatói székétől. Amiben, ha már itt tartunk, az a Papp Dániel ül, akit jogerősen hívhat bárki Hírhamisitónak, így: Papp Hírhamisító Dániel. Ennek ismeretében, esetleg az elmúlt kilenc év köztévés teljesítményét látva azt várni a közmédiától hogy

  • kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgálatást, illetve tájékoztatást nyújtson, valamint
  • ütköztesse az eltérő véleményeket, folytasson a közösség ügyeivel kapcsolatos vitákat, és megbízható tájékoztatásával járuljon hozzá a szabad véleményalkotáshoz

felesleges, mert addig nem lesz ilyen,

míg az igazgatói székébe kinevezhettek egy olyan embert, akinek a ragadványneve a fentiekkel szöges ellentétben áll.

Annyi derült ki mindössze, hogy a gombhoz varrják a kabátot, és a lelkes nyugdíjasokra az önkormányzati választásokig nagy szükség lesz még, hiszen a téma hatszor legalább elő fog jönni. A legszomorúbb az egészben az, hogy a köztévé az amerikai Fox News-ra hajazó (nem írásba foglalt) alapelvek mentén haladva mára már teljesen természetesnek veszi, hogy egy ilyen (vagy bármilyen) kérdésben nem kérdezi meg a másik oldalt, meg sem próbál árnyalni, csak és kizárólag az ő narratívájuknak megfelelő hangokat szólaltatja meg, és úgy, ahogy nekik tetszik.