Nem enged ellenzéki tagokat a Médiatanácsba a Fidesz, ősszel módosítják a Médiatörvényt

2019.09.06. 20:34 Módosítva: 2019.09.06. 20:47

Október 11-én lejár a Médiatanács kilencéves mandátuma, csütörtökön kellett volna megválasztani a testület új tagjait, de ez nem történt meg, az eseti ülésen nem született döntés arról, hogy kik lesznek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának új tagjai, mert a Fidesz megvétózta a tagjelölést.

Az ötfős Médiatanácsot 2010 októberében választották meg 9 évre, és mivel a tagok mandátuma hamarosan lejár, ezért a médiatörvénynek megfelelően ült össze egy eseti parlamenti bizottság, hogy jelölje az új Médiatanács tagokat.  

Az ellenzéki pártok kölcsönösen támogatták egymás jelöltjeit, ezzel szemben a Fidesz nem állított jelölteket, megvétózva ezzel a teljes jelölési eljárást. A bizottság elnöke, Halász János arra hivatkozott, hogy túl szigorúak a törvényi feltételek és túl bürokratikus a jelölési folyamat, ezért az őszi parlamenti ciklusban a Médiatörvény módosítását ígérte. Az ellenzéki pártok ragaszkodnak ahhoz, hogy a Médiatanácsnak legyenek ellenzéki tagjai és követelik, hogy a Médiatörvény módosításába ellenzéki javaslatokat is befogadjanak

- közölték a Médiapanács tagjelölő bizottságának jobbikos, MSZP-s, LMP-s, DK-s és párbeszédes tagjai az MTI-vel az ülés után csütörtökön.  

A Jobbik bohózatba illőnek tartotta a jelölési eljárást, és kíváncsiak, vajon a kormánypárt tartja-e magát a bizottsági ülésen elhangzottakhoz, vagyis gondoskodik-e arról, hogy csak olyan szabályozást fogadjon el az Országgyűlés, "ami garantálja a testület magas színvonalú, független szakmai munkáját, valamint azt, hogy ellenzéki tagjelöltek is helyet kapjanak a magyar médiafelügyelet kulcsfontosságú szervében" - közölte a párt.

Az RTL Klub péntek esti híradójában az hangzott el, hogy tanács 2010 óta kizárólag a kormánypártok által jelölt tagokkal működik, mert a kormánypárti kétharmad egyetlen ellenzéki jelöltet sem hagyott jóvá, és a mostani tagok mindaddig a helyükön maradhatnak, amíg nem választanak új tagokat a testületbe.

Cser-Palkovics László a Médiatanács felállítása előtt azt nyilatkozta, azért 9 éves a jelölőrendszer, hogy stabil legyen, átlátható, és ne legyen kiszolgáltatva a mindenkori politikai felálllásnak - hangzott el az RTL Klub archív felvételéről.  Az Indexen is megírtuk, hogy szerinte szakmai döntés született a csak fideszes Médiatanáccsal. 

Szeptember 3-án Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője sajtótájékoztatón úgy fogalmazott,

rájöttek, hogy túl szigorúak a jelölés feltételei, ezeket szeretnék a médiatörvényt felülvizsgálni. 

Az új tagjelölés Karas Monikát, a Médiatanács elnökét egyébként nem érinti, az ő megbízatása 2022-ig szól, mert őt 2013-ban választották meg, Szalai Annamária halála után.

Az Index küldött kérdéseket a Miniszterelnökségnek arról, hogy mit is akarnak változtatni a Médiatörvényen, de nem kaptunk választ.