Belebújna Mészáros Lőrinc bőrébe, ha tehetné?

MV5BYjViM2M1ZGUtNjJkYS00ZDBkLThmNjYtOTYwZDhmNzI4MzA5XkEyXkFqcGde
2019.09.12. 05:10

Az Egy másik életben-ről akkor hallottunk először, amikor a társíró-rendező Tasnádi István (a fim másik írója Veres Attila) és az egyik főszereplő, Lengyel Tamás egy videóban közölték, hogy mivel a tévéfilm bemutatója előtt egy újságíró sem kért interjút tőlük, készítenek egy interjút saját magukkal. Sajnos a Duna tévén augusztus végén bemutatott produkciót olyan jól sikerült titkolni, hogy végül tényleg csak ez a sértődötten vicces videó hívta fel rá a figyelmet. De szerencsére a film pár nappal ezelőtt felkerült a Médiaklikk oldalára, szóval mostantól bárki ingyen megnézheti.

És érdemes is megnézni, mert az Egy másik életben kifejezetten szórakoztató tévéfilm lett. Tasnádi István (az Aranyélet és a Terápia című HBO-sorozatok vezető írója) azt mondta róla, hogy a nem túl távoli jövőben játszódik, kicsit olyan a stílusa, mint a Black Mirrornak. Tényleg olyan: az Egy másik életben egy kicsit hosszúra nyúlt, magyaros ízt kapott Black Mirror-részre emlékeztet leginkább, bár helyenként eszünkbe juthat a Vanília égbolt világa is. (A film egy-két jelenete szinte egy az egyben megidézi Cameron Crowe 2002-es filmjét.)

MV5BYTQ0NzkyZjAtYWUzNS00YjYzLTg1NzEtMWM5ZDFiZjZjZThlXkEyXkFqcGde

A nem túl távoli jövőben járunk ugyanis, amikor Árpád, a harmincas liftszerelő ajtaján bekopogtat a lélekvándorlás-specialista Perlay Inc. munkatársa (Anger Zsolt). A cég azzal foglalkozik, hogy elhunyt milliárdosok reinkarnációit kutatja fel, hogy azoknak vagyonukat átörökítve az új életükben se kelljen nélkülözniük. Vagyis csupa olyan ember bízza meg a céget, akik utódaik helyett inkább saját magukra hagynák a vagyonukat. A reinkarnációk felkutatása azonban nem egyszerű: lehet, hogy Árpád Michael Korsós (Mucsi Zoltán), a nagy hatalmú pénzember újjászületése, de simán lehet, hogy mégsem ő az.

A Perlay Inc. hetven potenciális reinkarnáció közül választja ki azt az egyet, aki végül Michael Korsósként élhet tovább, immár a férfi óriási vagyonával a zsebében. A tesztelés során azonban a cég meglehetősen vitatható módszereket alkalmaz, és szép lassan az is kiderül, hogy reinkarnációnak lenni jóval többet jelent annál, mint hogy mostantól lehet szórni Korsós pénzét. Ráadásul Korsós nem utód nélkül halt meg, van egy fia, Béla (Lengyel Tamás), aki évek óta küzd, hogy mégis az övé lehessen a vagyon, és ne egy reinkarnáció tegye rá a kezét.

MV5BYzljY2QxNjktOTYxMS00ZDIwLWFmNTUtYzRmMTdhZjZkYzkzXkEyXkFqcGde

Árpád komoly dilemma elé kerül: kepesszen azért, hogy ő legyen Korsós, akiről minél többet tud meg, annál jobban rühelli, vagy menjen vissza liftszerelőnek a pici lakásába, aminek törlesztőjét még vagy tíz évig fizethetik a barátnőjével? Mit ér a rengeteg pénz, ha többé nem lehet igazán önmaga? Mennyit érdemes feladnia magából egy könnyebb életért? Árpád versenytársai szerint szinte mindent, de köztük akad olyan is, mint Viktor (Fekete Ádám a Tiszta szívvel-ből), aki szó szerint az utcán élt eddig, és már az is hatalmas öröm számára, hogy legalább a tesztelések alatt van fedél a feje felett.

MV5BNzc1NjViZGEtMjMxYi00ODlkLWI5ODMtYmRmYmI3ZTY2NDYyXkEyXkFqcGde

Bár a végső csavar a film végén viszonylag könnyen kitalálható, az oda vezető út egyáltalán nem unalmas az Egy másik életben-ben. Molnár Áron (noÁr), aki főleg A mi kis falunkból lehet ismerős, de játszott Tasnádi előző filmjében, a MEMO-ban is, tökéletes főszereplő. Soha nem sok, soha nem játssza túl, ő már a magyar színészek új generációjához tartozik, akiknek sokkal természetesebb a kamera előtti jelenléte, mint ahogy azt korábban megszoktuk. Éppen ezért iszonyú izgalmas, hogy milyen Szabó Győző lesz belőle Herendi Gábor Toxikomájában. (Molnár amúgy közéleti témákkal, oktatással, migrációval foglalkozó rapperként is ismert, videói több százezres nézettségűek.)

Szóval ha másért nem, azért mindenképpen érdemes megnézni az Egy másik életben-t, hogy kiheverjük az előző Black Mirror-évad okozta vaskos csalódást, és örüljünk annak, hogy Black Mirror-részt már a magyarok is tudnának csinálni. Ráadásul egész jót.