Bocsánatot kért a Guardian, amiért David Cameron gyászát kritizálták

2019.09.18. 15:18

Pár órával egy szerkesztőségi véleménycikk megjelenése után kellett töredelmesen bocsánatot kérnie a The Guardiannek, amiért David Cameron volt miniszterelnök memoárjáról szóló anyagban azt írták, hogy Cameron jobban megérezte volna a saját politikája eredményét a brit egészségügyben, ha egyik szülője lett volna beteg, és nem pedig a gyereke. Cameron egy éve volt brit parlamenti képviselő, amikor 2002-ben megszületett fia, Ivan. A gyerek agyi bénulástól és különösen súlyos epilepsziától szenvedett, ami azt is jelentette, hogy napi 20-30 rohama volt, és végül hatévesen belehalt a súlyos betegségbe.

Cameron a könyvében dicséri a brit egészségügyi rendszert, amit az újság úgy kommentált, hogy kivételezett helyzete, jó anyagi viszonyai miatt csak "privilégizált fájdalmat" érzett, amikor a gyerekét ápolták.

A Guardian az életrajzból nyilvánossá tett részekre reagálva hozta le a név nélküli, vagyis szerkesztőségi állásfoglalásnak minősülő véleménycikket, aminek az eredeti változatában azt írták, hogy "Cameron ismeri a fájdalmat és a bukást, de csak a korlátozott nagyságú bukást és a privilégizált fájdalmat". A cikk szövege nagy felháborodást keltett a brit politikában és a közvéleményben, a The Guardian pedig nem sokkal a publikálás után kihúzta az említett részt, egy megjegyzésben pedig hozzátették, hogy az eredeti változat nem felelt meg az újság alapelveinek, és teljes mértékben bocsánatot kérnek a történtekért.