Egyelőre nem került az utcákra az új ingyenes budapesti újság

2019.12.06. 10:33

Ahogyan megírtuk, több tényező nehezíti a Budapest új ingyenes napilapjának, a Pesti Hírlapnak az indulását, és ugyan információink szerint a lap készen állt arra, hogy december hatodikán megjelenjen a nulladik szám, már nem kérdéses, hogy ezt sikerült-e megvalósítani, mert nem.

A főszerkesztő, Kerényi György az Indexnek elmondta, a megjelenést el kell napolni, ugyanis csütörtök estig nem kaptak választ a Fővárosi Önkormányzattól, így kénytelenek voltak lemondani a nyomdai és a terjesztői megrendelést. Reményei szerint pár napon belül így is a kezükbe foghatják az újságot a fővárosiak, és biztos, ami biztos alapon beadnak egy újabb kérelmet is.

A tervezett új lap az 1878-tól 1944-ig működő Pesti Hírlap nevét venné fel, a csehországi médiaérdekeltségekkel rendelkező Milkovics Pál finanszírozná, és a Kossuth Rádió korábbi főszerkesztője, a Vs.hu alapítója, Kerényi György vezeti majd. A stábba pedig olyan helyekről vettek, illetve vesznek fel embereket mint például a hvg.hu, az Átlátszó, a 168 Óra.

Kerényi Györgyék azért reménykedtek abban, hogy december elején már meg tud jelenni a lap, mert még akkor nyújtották be a rikkancsos, közterületi terjesztést biztosító kérelmüket, amikor Tarlós István volt Budapest főpolgármestere, és mivel az önkormányzatnak 60 napja van arra, hogy válaszoljon, úgy gondolták, hogy mostanra már döntés születik az ügyben. A helyzetet bonyolította az, hogy a harminc helynek, amik az eredeti kérelemben szerepeltek, nem mindegyike tartozik egyértelműen a fővároshoz, és ha hozzájuk is tartozik, akkor is településkép-védelmi engedélyt kellett kérni minden érintett kerületi önkormányzattól.

Végül beadtak egy egyszeri terjesztési engedélyt is december 6-ra, a korábban említett, szélesebb körű engedély elbírálásának határideje pedig december 9-én jár le. 

Mi lett volna, ha

A Pesti Hírlap szerkesztőségünknek eljuttatta, hogy milyen témákkal jelentkeztek volna a nulladik számban. Íme pár példa:

  • Pokorni Zoltán-nagyinterjú
  • Ugyanaz a parkolási cég nyerte a már ellenzéki vezetésű XI. kerület tenderét, amely a zuglói parkolási botrány főszereplője volt
  • Nagy bejelentést tesz ma a híres magyar profi boksz promoter
  • Kirúgták a kárpátaljai magyar nyelvű tankönyvkiadás utolsó szerkesztőjét
  • Élet uzsora-albérletben - riport
  • Új darabra készül Gálvölgyi János
  • Básti Juli interjú a Seveled című új magyar film kapcsán
  • Kele János futballszakíró az osztrák és a magyar foci első osztály üzleti számait hasonlítja össze