A Hír TV elképzelhetőnek tartja, hogy egy újságíró egy postafiókban lakjon

2020.07.10. 11:20

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) égisze alatt működő Hír TV szintet lépett a dilettantizmusban amikor egy oknyomozó riportban azt igyekeztek „leleplezni”, hogy a 24.hu egyik újságírója egy postafiókban lakik, jelezte a Media1 csütörtökön.

Az egész ügy olyan, mint egy Monty Python-szkeccs: a Hír TV azért „nyomozott”, mert szerintük Hadházy Ákos független ellenzéki országgyűlési képviselő törvénytelenül kéri meg a lakosságot arra, hogy a legfrissebb nemzeti konzultációs ívet ne a kormánynak küldjék vissza, hanem postázzák el azokat egy általa megjelölt postacímre. Ez az érthető része a riportnak.

Az érthetetlen az, amikor a riporter Hadházyt hasba akasztja azzal, hogy ezen a címen (ahová az íveket várják) lakik a 24.hu egyik újságírója is, és így pláne törvénytelen az egész.

Hadházy végtelen türelemmel az az arcán magyarázza a tévéseknek, hogy a cím, amit megadott, és ahová küldeni kell az ívet,

az egy postafiók, ami egy postahivatalban van. A postahivatal egy ház földszintjén van, felette lakások, tele emberekkel, ezek szerint köztük egy újságíróval is. 

A Hír TV egyébként azzal hogy az újságíró nevét és lakcímét nyilvánosságra hozta (jól kivehetően megmutatták az újságíró egyébként személyes adatot képező lakcímét), törvényt sértett, sőt, az anyagot szinte azonnal átvevő Origo is, de hát ők már hozzászokhattak a vesztes helyreigazítási perekhez, csak tavaly 21 ilyenben volt részük. Valahol persze megáll az ész, hogy egy – elméletileg – újságíró nem tudja, hogy egy postafiók nem lehet lakcím, és azt sem éri fel ésszel, hogy egy postahivatal felett lehetnek lakások, tele emberrel.

Bezzeg a kamera szemérmesen elfordul, miután az újságíró címét megmutatja – a postahivatalról inkább nem vesznek tudomást, hiszen az nem illik a narratívába.

A KESMA most a Central Médiacsoportot és annak tulajdonosát, Varga Zoltánt igyekszik hasonló módszerekkel lejáratni, mint a TV2 annak idején az Index tulajdonosát, Spéder Zoltánt. Igaz, amikor Spéder perelt, nyert is, és a tévé rekordösszegű kártérítést volt kénytelen lenyelni egy nagyon félresikerült riport miatt.