In memoriam 72 óra

2001.05.02. 15:08
Legutóbb az Ezredvégi beszélgetéseket szüntették be, most a 72 óra szerződését nem hosszabbították meg: a közszolgálati televízióból eltünedeznek a kulturális sokszínűség utolsó, ideológiamentes, szabadon gondolkodó fórumai is.
Májustól megszűnik a 72 óra, a korábban (1997-től 2000-ig) a TV3, 2000-től az MTV heti kulturális programajánlója - egyben médiapartnerünk, az index.hu egykori 72 óra mellékletének gazdája.

A készítőket, Csernátony Dórát, Kistamás Lászlót, az 1999-ben Camera Hungaria díjas Till Attilát (aVákuum TV művészcsoport tagjait) senki nem értesítette, hogy kész, vége. A televízióprogram-előzetest lapozva tudták meg: májustól nincs igény a produkcióra. Állítólag az MTV vezetősége elküldte a (máig meg nem érkezett) ajánlott felmondólevelet.

Nincs szakmai indoklás: Rér Éva kulturális főigazgató nem magyarázkodik. Egy olcsó, de elismert kulturális műsorral kevesebb.

Nehéz elhárítani a benyomást, hogy újfent kattog a cenzori olló. Bár jobb cenzorok azért érveltek is néha amellett, hogy mit és miért kell kivágni. De mit mondhatna most a népnevelésügyi illetékes? Hogy a "közszolgálat" szelleme inkább az ásatag és negédes, ám elkötelezetten kultúrharcos Magyar Szalont, mintsem az eredeti és ideológiamentes 72 órát igényli? Ezt talán még ő is szégyellené kimondani.

Pedig a 72 óra tényleg missziót teljesített. Színeket vitt a színtelenségbe, képeket a képtelenségbe (állandó operatőrök: Várkonyi Sándor, Dala István), a maga bolondos-komoly módján (műsorvezető: Till Attila) a dj.-kluboktól Jancsó Miklósig a kulturális élet minden területéről tudósított - tempósan, szellemmel, frázispufogtatás nélkül. Elegendő ok 2001 Magyarországán, hogy ne jusson rá közpénz a köztévé büdzséjéből.

Emlékét megőrizzük: dacból is, jobb időkre.