Piroska
-12 °C
-2 °C

In memoriam 72 óra

2001.05.02. 15:08
Legutóbb az Ezredvégi beszélgetéseket szüntették be, most a 72 óra szerződését nem hosszabbították meg: a közszolgálati televízióból eltünedeznek a kulturális sokszínűség utolsó, ideológiamentes, szabadon gondolkodó fórumai is.
Májustól megszűnik a 72 óra, a korábban (1997-től 2000-ig) a TV3, 2000-től az MTV heti kulturális programajánlója - egyben médiapartnerünk, az index.hu egykori 72 óra mellékletének gazdája.

A készítőket, Csernátony Dórát, Kistamás Lászlót, az 1999-ben Camera Hungaria díjas Till Attilát (aVákuum TV művészcsoport tagjait) senki nem értesítette, hogy kész, vége. A televízióprogram-előzetest lapozva tudták meg: májustól nincs igény a produkcióra. Állítólag az MTV vezetősége elküldte a (máig meg nem érkezett) ajánlott felmondólevelet.

Nincs szakmai indoklás: Rér Éva kulturális főigazgató nem magyarázkodik. Egy olcsó, de elismert kulturális műsorral kevesebb.

Nehéz elhárítani a benyomást, hogy újfent kattog a cenzori olló. Bár jobb cenzorok azért érveltek is néha amellett, hogy mit és miért kell kivágni. De mit mondhatna most a népnevelésügyi illetékes? Hogy a "közszolgálat" szelleme inkább az ásatag és negédes, ám elkötelezetten kultúrharcos Magyar Szalont, mintsem az eredeti és ideológiamentes 72 órát igényli? Ezt talán még ő is szégyellené kimondani.

Pedig a 72 óra tényleg missziót teljesített. Színeket vitt a színtelenségbe, képeket a képtelenségbe (állandó operatőrök: Várkonyi Sándor, Dala István), a maga bolondos-komoly módján (műsorvezető: Till Attila) a dj.-kluboktól Jancsó Miklósig a kulturális élet minden területéről tudósított - tempósan, szellemmel, frázispufogtatás nélkül. Elegendő ok 2001 Magyarországán, hogy ne jusson rá közpénz a köztévé büdzséjéből.

Emlékét megőrizzük: dacból is, jobb időkre.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.