Frei leguggol

2003.09.09. 08:34
"Talán izgalmas lehet", harangozza befelé új műsorát Frei Tamás, amivel harmadfokú elképedést vált ki közönségének abban a részében, amely önbizalomtól duzzadó, közönségéhez és a világhoz, meg ahhoz, ami mögötte van, fölényes leereszkedéssel forduló média-arisztokratának ismerte meg őt. Hűha. Nem kihagyhatatlan, nem szenzációs és nem is egyedülálló, csak úgy talán izgalmas, már-már mentegetőzve, mintha valami messziről hozott ajándékot adna át, amiről a hosszú úton itt-ott lekopott a festék, meg kicsit megbüdösödött és összekoszolódott.

az európai kultúra felsőbbrendűségébe vetett szilárd hittel adják elő
Érdekes - már ha szeretjük a paradoxont, és ugyan miért is ne szeretnénk, a paradoxon arra való, hogy mindenki diadalittasan megállapíthassa magának: néhol felfeslik a világ szövete - szóval érdekes, hogy a műsor pont azért izgalmas, mert nem akar mindenáron az lenni. Ám költői kérdés, hogy vajon ez a szubtilis elegancia érvényesül-e milliós tömegekkel mérhetően.

A 8 nap alatt a Föld körül, akár Frei eddigi produkciói, a kalandfilm, a riport és az ismeretterjesztő műsor műfaját ötvözi, de most minden eddiginél erősebb az utóbbi összetevő. Az expedíciót vezető Frei olykor narrátorként egyenesen a nézőnek, máskor útitársainak mesél az országról, ahol éppen eljátsszák a Pampalini-sityakos kelet-európai turistát. Természetesen nincs szó rendszerezett, alapos ismeretterjesztésről - ezúttal sem -, mégis ritkán fordul elő, hogy a híradó utolsó kis színesén kívül bárhol is kihaló állatokról vagy társadalmi viszonyokról essék szó - még ha az európai kultúra felsőbbrendűségébe vetett szilárd hittel adják is elő. Azzal a végszóval, hogy "le kell guggolni", mármint a négerekhez.

Egy Frei-műsorhoz ilyet csak az ellensége agyalhat ki.
Ami az útitársakat illeti, a finnyás magyar celebrityk felemás élményt nyújtanak. Az útifilmek klasszikus főszereplői harcedzett, rettenthetetlen, cserzett szemhéjú veterán légiósok, akik kényelmesen elalszanak egy élére állított kagylóhéjon, és ha rájuk ront az elefánt, robbanógolyóval leterítik. (A duplacsövű puska, ha egyszerre sütik el a két töltényt, szilva alakú lyukat üt az elefántbika fülében, erre emlékszem egy Delfin-könyvből.) A 8 napban azonban olyan hírességek kényszerülnek fűkunyhóba, akik az ezért kapott pénzt valószínűleg légkondira költik, ha egyszer élve hazajutnak. Ennek az a hátránya, hogy szüntelen nyavalygásuk érdektelen perceket eredményez. Előnye viszont, hogy a nézők nagy része ugyanígy óbégatna, ha nejlonzacskóval kellene takaróznia egy csomó skorpió között; vagyis lehet azonosulni ezerrel. Azt meg ki-ki döntse el magában, vajon igaza van-e Béres Alexandrának, aki szerint a lágytojás nem lehet veszélyes Afrikában, mert csak a héját érintették a helyiek, vagyis csak a héja lett négeres, a belseje tök jó így félnyersen. Nekik, a sztároknak különben nem is azért veszélyes a részvétel, mert esetleg hasmenésük lesz a griffpörkölttől, hanem mert itt különösebb koreográfia nélkül jön elő belőlük az, ami bennük van. A kisvárosi macsó, az üdülőfalvakhoz szokott rücskös bunkó, vagy egyszerűen az ostoba háziasszony. Rudolf Péterből meg a gondolkodni is képes értelmiségi, kontúrnak. Szomorú és baljós emlék, hogy nem is olyan régen ugyanebben a szerepben bukott meg az RTL Klubon.

Egy műsor sikere ugyanis sajnos nem azon múlik, mennyire elgondolkodtató. Kétséges, hagyja-e Frei saját közönsége letérni őt arról a sztrádáról, amelyen eddig motorozott, s hajlandó-e követni kanyargósabb, lassabb túrákra.

A most induló produkciókhoz és Freihez képest szolid 8 nap első adása a riporter Canossa-járásának tűnik - noha persze nem ellenőrizhetjük, honnan kerülnek elő az orrszarvúak, és hány marháért adják a feleséget Afrikában. A jeleneteket elválasztó klipecskék éppen ezért felfoghatatlan öngólok: a világjáró társaság tagjai túljátszott gesztusokkal sétálnak egy elnagyolva megrajzolt pálmákkal és egyebekkel díszített stúdióban. Egy Frei-műsorhoz ilyet csak az ellensége agyalhat ki.

A 8 nap a freii életmű jobb társaságban is megemlíthető részéhez tartozik, illetve egyelőre azt képezi. Hiányoznak a jaj-mindjárt-meghalunk típusú életveszélyek, az aranybilis milliárdosok, és kivágták a "fuj, kukacevő félállatok" jellegű kommentárok többségét. Mi több, az első részben mindjárt sikerült teljesíteni azt az ígéretet, hogy a távoli országok megismerésével Magyarországnak is könnyebben megtaláljuk a helyét. "Szváziföldön a politikusok elteszik a pénzt, az újágok korrupciós ügyekkel vannak tele - ez egy banánköztársaság volna, ha nem lenne királyság", mondta Frei júniusban. Tréfás koincidencia ez most, szeptemberben, ebben a köztársaságban. Szváziföld királya persze erre csak annyit mond: abban az időben sok ilyen dolog volt.

Nem törtek át
Frei Tamás műsorának első adását 1 447 000-en tekintették meg, a vele párhuzamosan futó Legyen Ön is Milliomost 1 788 000-en, a Barátok közt hétfői epizódját 1 772 000-en választották.

A 18-49 éves korosztályban a 8 napra 687 000 néző volt kíváncsi, míg a Milliomos-vetélkedőt 739 500-an, a Barátok köztöt 890 500-an nézték.

(Forrás: RTL Klub, AGB Hungary)