Meghalt a tévé első arca

2006.05.04. 00:03
Elhunyt Elma Farnsworth, aki az első televíziós kísérleti sugárzásban szerepelt még 1929-ben.

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Elma Farnsworth, aki azzal írta be magát a technika történetébe, hogy az ő arcát sugározták először televíziós jel formájában.

Elma Farnsworth
Elma Farnsworth 2002-ben

Elma 1926-ban kötött házasságot az akkor alig 20 éves Philo Farnsworth-tel, akit a televíziózás feltalálójaként tartanak számon, és aki először 1927 szeptember 21-én tudott képet közvetíteni egy adó és egy vevő készülék között. Akkor mindössze egy vízszintes vonalat sugárzott San Francisco-i laborjában egy kezdetleges képernyőre, de 1929. október 29-én már felesége arca tűnt fel televíziós jelként a parányi, alig egy bélyegnyi méretű képernyőn egy újabb kísérletben. Az első tévéadásban Elma becsukott szemű képe mellett még bátyja, Cliff Gardner tűnt fel.

"Először csak döbbenten álltunk. Aztán Phil bejelentette, hogy megcsináltuk, ez az elektromos televízió" - emlékezett vissz a televízió-történeti pillanatra egy interjúban Elma Farnsworth.

Azt nem lehet tudni, hogy a nőnek milyen szerepe volt a televíziózás feltalálásában, annyi biztos, hogy férje mindig közös ötletként emlegette a találmányt az interjúkban.

Elma Farnsworth utoljára 2002-ben tűnt fel a tévéképernyőkön, amikor a jelentős televízió technikai újításoknak odaítélt, úgynevezett technikai Emmy-díj első díjkiosztóján az amerikai Televíziós Akadémia férje emlékének ajánlott a kitüntetést.