Megbüntették a HírTv-t, de nem sokra

2014.09.03. 16:31
Kirekesztő tartalom miatt bírságolta meg a Médiatanács a Hír Tv-t. A hatóság szerint a Célpont című műsor egyik márciusi adása a romákkal kapcsolatos sztereotípiák felerősítését célozta, ezért százezer forint bírságot szabott ki a csatornára.

A március 14-én adásba került Borsodi sötét című összeállítás a médiahatóság szerint kedvezőtlen színben ábrázolta a bemutatott településeken élő roma közösség tagjait, ezért megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tilalmazó rendelkezést, olvasható a Roma Sajtóközpont oldalán.

A határozat szerint a műsor a térségben előforduló bűnelkövetést egyértelműen a cigány kisebbséghez kapcsolta; nagymértékben romakérdésként mutatta be a bűnözést, de például a munkakerülést is kizárólag a cigány lakossággal hozta összefüggésbe.

A Hír Tv azt nyilatkozta, hogy "az összeállítás vitás közéleti kérdést dolgozott fel úgy, hogy magát a társadalmi problémát, annak okait igyekezett körüljárni, lehetséges megoldásokat keresve." A Médiatanács ezzel szemben azt állapította meg, hogy a műsorszám a bemutatott probléma okait (úgy mint a társadalmi integráció nehézségei, szegénység, iskolázatlanság, iskolai és lakóhelyi szegregáció, munkaerő-piaci nehézségek) nem említette.

A hatóság fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem a műsor témája, ihanem annak szerkesztésmódja és hangulata, atmoszférája (képi világ, zenei aláfestés, vágási technika, riporteri összekötő szövegek stb.), adott alapot arra, hogy az előítéleteket felerősítse, a roma közösséget – de legalábbis annak túlnyomó részét – a bűncselekményekért felelős, homogén csoportként kezelje a néző, illetve a közvélemény.

A fentiek alapján a Médiatanács megállapította, hogy a műsorszám alkalmas volt arra, hogy a kisebbség tagjaival szembeni előítéletek kialakulását eredményezze, illetve a társadalomban már létező sztereotípiákat tovább erősítse, ezáltal a Hír Tv megsértette az Smtv. 17. § (2) bekezdését.

Az eljárást egyébként több civil szervezet, a CivilMédia, a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) közös beadványa után, három hónappal a műsor sugárzását követően hivatalból indította meg az NMHH Médiatanácsa a Hír Tv-vel szemben. A határozat nemrég került fel az NMHH weboldalára, az indokolás teljes szövege itt olvasható.

A bírság összege azért alacsony, mert a Médiatanács első alkalommal marasztalta el a csatornát – áll az indoklásban.