A németek betiltottak egy libanoni tévét

2008.11.24. 13:29
Az Al-Manart Amerika és Franciaország után Németországban is betiltották, mivel a gyanú szerint a Hezbollah pénzeli.

A német kormány betiltotta az Al-Manar elnevezésű arab műholdas csatornát, a vételt ezentúl zavarják a német területeken, és a német kormány annak lehetőségét is megvizsgálja, hogy hogyan lehetne blokkolni a csatorna internetes streamingadását.

Az Al-Manar, a Variety szórakoztatóipari szaklap információi szerint, 10-15 millió nézőhöz juthatott el eddig, annak ellenére, hogy már az Egyesült Államokban és Franciaországban is betiltották, mivel nyíltan terrorszervezeteket támogat, és nem mellesleg az adót a palesztin Hezbollah pénzeli, sőt egyes források szerint Irántól is évi 100-150 millió dolláros támogatást kap.

Az 1991-ben pár Londonban végzett arab televíziós szakember által indított csatorna székhelye a libanoni Bejrútban van, mára 150 főt alkalmaznak, és az egyik legfontosabb hírforrásnak számítanak a megszállt Palesztin területeken, illetve a libanoni muzulmánok körében. Az adó központját a két évvel ezelőtti libanoni háborúban Izrael vadászgépekkel támogatta, ami ellen akkoriban a Human Rights Watch elnevezésű emberi jogi szervezet is szót emelt.

A csatorna hírműsorokat, elemzéseket, háttérbeszélgetéseket, vetélkedőket és gyerekműsorokat is sugároz, nyíltan kiáll amellett, hogy Izraelt el kell pusztítani, és az amerikai erők iraki megszállásáról is éles hangnemben tudósít.

A német kormány hivatalosan nem is az erőszakra buzdító műsorok miatt tiltotta be a csatornát, hanem mert a német titkosszolgálat bizonyítékokat talált arra, hogy a csatornát terrorszervezetek is pénzelik.

Az Európai Demokráciáért Alapítvány és az amerikai zsidó közösség több szervezete is üdvözölte a német kormány lépését, míg egyes szakértők azt hangsúlyozták, hogy számos jel mutat arra, hogy az Al-Manaron keresztül, kódolt üzenetek segítségével tartja fent a kapcsolatot a Hezbollah a világon bevetésre váró alvó sejtekkel.