Amanpour: Megfélemlítették a CNN-t

2003.09.17. 13:12
Az iraki háborút követően egyre intenzívebb kritikák érik a Bush-kormányt. Legutóbb az amerikai hírtelevíziózás egyik legelismertebb alakja Christiane Amanpour úgy vélte, hogy a dezinformációk áradata borjúvá változtatta a nyugati sajtómunkásokat. Fox News-os kollégája al-Kaidásnak nevezte az újságírónőt.
Christiane Amanpour a CNN vezető nemzetközi tudósítója szerint öncenzúrát kellett gyakorolniuk az iraki háború alatt, mert a hírtelevíziót megfélemlítette a Bush kormányzat és a konkurens Fox News.

- Úgy gondolom, hogy szájkosár volt a sajtón, sőt úgy gondolom, hogy a sajtó maga vette fel a szájkosarat. Sajnos azt kell mondanom, hogy a televízió egyértelműen és talán bizonyos mértékig az én televíziómat is megfélemlítette a kormányzat és bocskorosai a Fox Newsnál. Emiatt tulajdonképpen a félelem és öncenzúra légköre vette körül a műsorkészítői munkát - fogalmazott az iráni származású újságírónő, minden leendő hírtelevíziós Emmy-díjas példaképe.

Mindent elborító dezinformáció

Christiane Amanpour
Christiane Amanpour a CNBC beszélgetős műsorában beszélt arról, hogy milyen körülmények között kellett dolgozniuk az iraki háború idején. A beszélgetést vezető Tina Brown rákérdezett, hogy volt-e olyan háborús sztori, amit nem adhattak le.

- Nem arról van szó, hogy valamit nem szabad megtenni, hanem a hangnemről. A dolgok szigorúan vételéről. Valódi kérdések feltevéséről. - magyarázta Amanpour - Vegyük akár a politikai elitet, akár a hírszerzést vagy az újságírókat - nem tettek fel elég kérdést, például a tömegpusztító fegyverekről. Ezt úgy értem, hogy olyan mintha mindent elborított volna a dezinformáció.

Inkább bocskoros, mint al-Kaidás

A Pentagon beszélgetésben részt vevő szóvivője, Torie Clarke teljesen alaptalannak nevezte a dezinformációval kapcsolatos vádakat. - Több, mint két éve dolgozom a Pentagonnál és soha nem tapasztaltam, hogy visszafognák a médiát. Láttam jó tudósításokat, rosszakat és közepeseket is. - mondta

A Fox News szóvivője Irena Briganti reagálva kijelentette: "Inkább nézzenek Bush bocskorosának, mint az al-Kaida szóvivőjének." A CNN-nek nem kívánta kommentálni Amanpour nyilatkozatát.