Cicivadászat indult az amerikai tévéken

2006.07.01. 13:19
Miután a vallásos jobboldali szervezetek nyomására az amerikai törvényhozás nemrég tízszeresére emelte a tévétársaságokra durvaságok és szemérmetlennek ítélt jelenetek miatt kiróható bírság összegét, olyan vadászat indult az ilyen megnyilvánulások ellen, hogy az már a műsorokra is kihat.

Büntetést válthat ki egy fedetlen kebel, egy káromkodás, egy simogatási kísérlet. Mindez annak következménye, hogy a reggel 6 és este 10 között sugárzott műsorokban mindezekre az eddigi bírság tízszeresét róhatják ki.

Janet kihúzta a gyufát

A mell kibuggyanásának képsorozata, kattintson!

A Ryan közlegény megmentésében szereplő katonák káromkodásaitól ugyanúgy meg kell a jövőben tisztítatni a műsorokat, mint a közvetítésekben felbukkanó csábos meztelenségektől, vagy a rockénekesek "illetlen" szavaitól. Ha a tévétársaságok nem iktatják ki ezeket, borsos számla vár rájuk: míg a múltban 32 500 dollárt kellett fizetniük minden egyes elítélt vétségért, a jövőben 325 ezer dollár (72 millió forint) lesz egy-egy szabálytalanság büntetése.

A George W. Bush elnök által "a családi értékek győzelmeként" értékelt új törvény a Janet Jackson keblével kapcsolatos botrány nyomán született. Az énekesnő fém napkoronggal díszített melle 2004-ben a Superbowl döntőről adott közvetítés során buggyant ki, óriási felháborodást keltve. A Justin Timberlake-kel előadott számot élőben szerény becslések szerint Amerikában nagyjából 100 millióan, a világon összesen úgy egymilliárdan nézték. A szándékos botrány után az énekesnő nevére kétszer annyi ember keresett rá, mint szeptember 11-ére és ötször annyi, mint a Columbia űrrepülőgép katasztrófájára.

Eddig négymillió dollárt kaszáltak

A szövetségi médiafelügyelethez (FCC) több mint 1 millió panasz érkezett a rövid jelenettel kapcsolatban, és az illetékesek abban az évben 8 millió dollárnyi bírságot szabtak ki a tévétársaságokra, míg 2003-ban csak 440 ezer dollár volt ez az összeg. Azóta a panaszok száma csak nő. 2006 első három hónapjában 275 ezer bejelentés érkezett, ezek nyomán csaknem 4 millió dollár bírságot rótt ki az FCC.

A felmérések szerint az amerikaiak 75 százaléka híve ugyan a szabályozás szigorításának, de alig egyharmaduk érez személyes aggodalmat a tévében látható szex és erőszak miatt - mutatta ki a Pew tanulmányi központ 2005 márciusában. Emellett a megkérdezetteknek csaknem a fele vélte úgy, hogy a kormány beavatkozása s szórakoztatási iparba veszélyesebb, mint a programok tartalma.