Elmarasztalta az ORTT Anettkát

2002.08.22. 13:19
A műsorban tapasztalható "ízléstelen, trágár megnyilvánulások", valamint az élőben közvetített folyamatos italozás és dohányzás miatt elmarasztalta az ORTT Panaszbizottsága Anettka Forró drót című műsorát. Az extravagáns műsorvezető csütörtök este a Budapest tévében reaglá a médiatestület állásfoglalására.
Az ORTT Panaszbizottsága állampolgári bejelentés alapján megvizsgálta a Budapest Televízió 2002. július 27-én sugárzott "Forró drót" című műsorát, és arra az álláspontra jutott, hogy a panasz abban a tekintetben alapos, hogy a hivatkozott műsorszámban több, a társadalom többsége által elfogadott mértéken túlmenő megnyilvánulás és magatartás került megjelenítésre. A műsorban több ízléstelen és trágár kifejezés hangzott el, amely a bizottság szerint személyeket vagy személyek egyes csoportját sértheti. A műsort egyébként az Anettka néven ismert Fehér Anett vezeti, aki nemrégiben bejelentette: indul a Magyar Televízió elnökségéért.

Forrás: www.anettka.com
A testület leszögezi, hogy a műsorba betelefonálók véleménynyilvánítási módjáért, tartalmáért, valamint stílusáért a műsorszolgáltató vagy a műsorvezető nem felelős. Azonban a vizsgált esetben a telefonálóknak adott válaszok is általában hasonló trágár stílusúak, néha személyeskedő hangvételűek. Ezek a betelefonálók számára lehetőséget adnak hasonló megnyilvánulásokra - áll a jelentésben.

Az eljáró tanács egyhangú álláspontja az is, hogy a műsor egésze alatt tapasztalható szeszesital-fogyasztás, valamint az állandó dohányzás példája ártó hatású lehet a fiatalkorúak, illetve kiskorúak személyiségfejlődésére. E műsorok sugárzását egyébként a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 5. paragrafus (5) bekezdése időkorlátozás nélkül tiltja.

Anettka az Index megkeresésére jelezte: a testület elmarasztaló véleményére csütörtökön 22.50-kor, a Budapest tévé műsorában reagál.