Újabb ORTT-elmarasztalás Anettkának

2002.09.30. 15:53
Egyáltalán nem lett volna szabad műsorba adni Anettka szombat éjjeli erotikus "felvilágosító" műsorát - állapította meg az ORTT Panaszbizottsága.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága 9. sz. eljáró tanácsa egyhangú véleményében megállapította, hogy a Budapest TV Rt. 2002. augusztus 24-én sugárzott "Erogén plusz Anettkával" című műsorában elhangzottak ütköznek a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 5. paragrafus (5) bekezdésében foglaltakkal, amely szerint "kiskorúak személyiségfejlődésére súlyosan ártalmas műsorszám közzététele tilos". A törvény tehát a kiskorúak személyiségfejlődésére súlyosan ártalmas műsorszámokra nemcsak sugárzási korlátozást, hanem egyértelmű közlési tilalmat állít fel.

Forrás: www.anettka.com
Az eljáró tanács megítélése szerint a műsorban elhangzottak kimerítik a "súlyosan ártalmas" minősítést, mindenekelőtt azért, mert összetett és bonyolult szexuális és pszichoszexuális kérdésekről (például első párkapcsolat, szexuális kapcsolat első látásra, önkielégítés) rendkívül leegyszerűsítetten és mindössze egy ember példáját bemutatva, azt mintegy követendő példaként beállítva beszél. Ezzel a leegyszerűsített szemlélettel a műsort szombat éjjeli időpontban potenciálisan nagyobb számban néző kiskorúak fejlődését negatív irányba befolyásolja.

Fentieken kívül a szexuális szabadosság követendő mintaként történő beállítását az eljáró tanácsnak nemcsak a kiskorúak személyiségfejlődése, hanem a társadalom egészére nézve általában veszélyesnek és ártalmasnak tartja, nem utolsó sorban a világszerte terjedő és ma még gyógyíthatatlan nemi úton terjedő betegségek (például az AIDS) miatt. Mindezekre tekintettel az eljáró tanács a műsor törvénysértő volta mellett morálisan is elfogadhatatlannak tartja a szexuális szabadosság propagálását.

Az eljáró tanács a fenti jogi álláspontján túl osztja a panaszosnak a műsorszám ízléstelen és közönséges stílusáról kialakított véleményét is. Az eljárás során a műsorszolgáltató nem jelent meg.