Ágnes
-11 °C
-4 °C

Disznózsír és dinnye

2003.08.29. 13:12
A magyarok önkritikus, környezetbarát népek, akiket a hajléktalanok sorsánál csak a kóbor kutyák és cicák háborítanak fel jobban, derül ki az ARC plakátkiállításból. Ideális hétvégi program EU-delegációk számára, de a 'Pénisszel festettem' című képet fordítsuk 'Minden ember egyenlő'-nek.
Fiatalos anyuka, köldök-piercinges lánya, néhány műszaki egyetemista és egy hajdan formabontó szentendrei művész válla fölött próbálom kivenni, mi van még a plakáton a dinnyén kívül. A teljesség csak akkor tárul fel, mikor a távolban bejelentik, hogy Yonderboi hosszú idő után ismét élőben hallható, és a tömeg váratlan gyorsasággal csoportosul át a színpad elé. Habár elérkezett annak az ideje is, hogy megvizsgáljuk, korunk emberére miért bírnak ekkora vonzerővel a lift- és háttérzenék, munkakörileg maradok a dinnye előtt, amiről kiderül, hogy pont egy dinnyét ábrázol, dinnye felirattal.

Tekintse meg képeinket
A zen tömörségű üzenet szíven ütne, ha a világ kegyetlenül konkrét tényeivel nem szembesítettek volna már a nagyáruházak "disznózsír 79 Ft"-tömörségű plakátjai. Legyünk mi is ilyen direktek, a többiek úgyis Yonderboira pogóznak a Felvonulási tér túlsó végén. Ez a munka az immáron negyedszer megrendezett ARC plakátkiállítás szellemes összegzése: szemtelen, jópofa, és eredetinek tűnik, habár valójában nem az.

A dinnye azonban mégsem az ARC-kiállításról szól. A zsűri a beküldött munkákból válogat, így a téren inkább egy rendhagyó felmérés eredményét láthatjuk arról, hogy miről és miként gondolkodtak az ilyesmire hajlamos honfitársaink a legutóbbi augusztus óta.

Övön alul

Váljunk egy pillanatra Réz Andrássá (Yonderboi még úgyis nyomja), szintetizáljunk, majd mondjuk meg nyíltan: a politikai hisztéria mostanra láthatóan lecsengett, ami különösen a tavalyi kiállítás után feltűnő. A millenniumi év természetes ellenreakciójaként beindult "4 kerék-3 gyerek"-ideológiát froclizó vonulat ugyanis önnön tehetetlenségi erejétől hajtva egészen 2002-ig futott, amikor a Fidesz már rég a padlón volt, és a civil művészek még mindig rugdosták. Ezek után persze már csak felfelé ívelhet a színvonal. Idén egy árokbetemetést szorgalmazó, és egy Medgyessyt finoman leügynököző plakáton kívül a civil gondolatoké és az önkifejezésé volt a főszerep.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó

Az ARC ezzel tökéletes terepévé vált EU-delegációk szabadidős programjához, pozitívabb képet fest az országról, mint a Halászbástya és a Mátyás pince együttvéve. A magyarok ugyanis, mint a képekből kiderül, önkritikus, hibáikat ismerő, gyengeségeiknek tudatában levő emberek. E kis, közép-kelet-európai nép azonban jóravaló fajta: környezetbarát és természettudatos, szociálisan érzékeny, a hajléktalanok sorsánál pedig csak a kóbor kutyák és cicák háborítják fel jobban.

A brüsszeliek minden bizonnyal értékelni fogják azt is, hogy eredetieskedésünkkel nincs szándékunkban összezavarni a bejáratott módszereket. A munkák legtöbbje ugyanis gátlástalanul eljátszik az óriásplakátok szokásos eszközkészletével, logókat variál át, szlogenek értelmét fordítja ki, képi sémákat helyez új kontextusba, de a fogyasztói társadalom eszközkészletén képtelen túllépni. A civil szféra csak követ, reagál, igazodik a trendhez, de nem csinálja azt.

Pénisszel festettem

Klikk a képre!
Az eredeti, és még inkább didaktikus ötletek parádéja közepette alig látni olyan plakátot, amelyik elég bátor volna ahhoz, hogy elengedje a kliséket, a saját ötletek kibontása kedvéért. A Pénisszel festettem vörös felirat eljátszik az amúgy mindig másodlagos, felülíró "vécéajtó-graffiti" legálissá tételének abszurditásával. A Welcome egyszerre negédes és nyers képe az óriásplakát méretének erejével üti mellbe a nézőt. A pirospaprika-fejű, parlament előtt vagdalkozó emberek plakátja formai megoldásaival tűnik ki. A rózsaszín csipketerítőbe horgolt, egymást soha el nem érő róka, és holló pedig a giccs és a filozofikus tartalom egymásba feszülésével már művészi alkotásként marad emlékezetes.

A többi azonban csak kellemes andalgás a nyár végi estében, amíg el nem hallgat Yonderboi, és újra körül nem vesznek az emberek.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.