'Finomabb műsorra vágytam'

2003.01.28. 16:09
A Való világ volt producere nem akarja tovább lesni az átlagnézők kegyét. Mártírrá válni sem szeretne, egyszerűen szabad akar lenni, így nem fájlalja, hogy távozott az RTL Klubtól. Tapasztalatai szerint a néző "a legnagyobb szart" is végignézi, ha a káröröm motiválja.
"Finomabb" műsorra vágytam - válaszolta Árpa Attila az Index olvasói kérdésére. Mint fogalmazott, menet közben derült ki, hogy a nézettség mindenek felett áll - ezért kerülhetett sor többek között az Okival kapcsolatos vitatott eseményekre. A Való világ első szezonját a producer sikeresnek ítélte annak ellenére, hogy annak nézettsége némileg elmaradt a tv2 Big Brotherjétől. Hozzátette, a BB külföldön "hihetetlenül" tarolt, Magyarországon ezt a VV-vel sikerült megakadályozni.

Jogdíj nem jár

A Való világ megalkotásában főszerepet vállaló szakember - a műfajjal szembeni fenntartásai ellenére - beleszeretett művébe; a második sorozat ehhez képest "csak munka" volt. Árpa ugyanakkor cáfolta, hogy kulisszák mögött instruálták volna a játékosokat. A játék kimeneteléről is úgy nyilatkozott, hogy azt a nézők határozták meg.

Ha rajta múlt volna, Árpa csak március elején indítja el a Való világ 2-t, igy azonban megint hátrányba került volna a korábban startoló Big Brotherrel szemben. A kreatív igazgató egyébként a műsorstruktúráról nem döntött, legfeljebb véleményt mondott. Jogdíjat, illetve formátumdíjat a Való világ után nem kapott, igy távozása után nem származik bevétele a műsorból. Folytatódik a többi, eddig általa készített műsor is; az Emberek a Holdon című produkció azonban alacsony nézettsége miatt már megszűnt. Az RTL Klubtól egyébként békében vált el; sőt a konkurens tv2 vezetőivel sincs haragban.

A legnagyobb szart is

Árpa szerint a valóságshow-k még évekig tartanak Magyarországon, a hazai televíziózás messze nem merítette még ki a lehetőségeket. Ismertek realityműsorok, amelyek buszban, hajón, börtönben vagy szigeten játszódnak, a szereplők lehetnek házaspárok, házasságtörők - mindez még hátra van. A döntő időszak 2003 ősze lesz; aki itt nyer, az jó ideig vezet majd - jósolta Árpa, aki elismerte azt az észrevételt, hogy a kereskedelmi televízió feladata, hogy minél olcsóbban tartsa a képernyő előtt a nézőket. "A legnagyobb szart is végignézi a néző (sőt), mert közben kárörömmel élvezkedik azon, hogy valaki éppen ég, mint az aprófa" - foglalta össze tapasztalatait.

"Olyan produktumot szeretnék keszíteni a közeljövőben, amivel én magam meg vagyok elégedve. Nem akarok már törődni a közvéleménnyel, az álszentekkel, határokkal, átlag-nézőkkel", válaszolta a jövőbeni tevékenységét firtató kérdésre.

realitynaplo.index.hu
Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Realitynapló 7. - Szerencseherék

Realitynapló 13. - Kontrapornó

Realitynapló 15. - Irén Csodaországban

>>Realitynapló összes - tartalomjegyzék

A Heti hetessel, illetve az RTL Klub egyéb műsoraival kapcsolatos politikai vádakra válaszolva Árpa kijelentette: sohasem foglalkozott politikával; a kabaréban az a meghatározó, hogy lehet-e nevetni a poénokon.

Az ízléstelenség Mozartja

A nézettséghajhászástól megcsömörlött producer elbocsátásával kapcsolatban elmondta: nem mártír akar lenni, hanem szabad. "Kell majd egy fél év, hogy lemossam magamról azt, hogy az ízléstelenségek Mozartja vagyok", tette hozzá. Az elmúlt hetekben tapasztalt sajtófigyelem különben nem zavarja, illetve örül a közönség érdeklődésének, ám nem válogatás nélkül. "Nem szeretném a pofámat Story-féle újságokban látni", jelentette ki. Árpa, mint arról korábban hírt adtunk, felszabaduló idejében többek közt zeneszerzéssel kiván foglalkozni: befejezi elkezdett lemezét, amelyen rockballadák hallhatók majd. A CD várhatóan 2003 őszén jelenik meg. Addig is - amint beszerelik lakásába az optikai vonalat - a Medal of Honor című háborús játékkal lazít, de a Counter-Strike-ot sem veti meg.