Átvágták az első brit űrturistákat

2006.02.13. 10:44
Fejenként kilencmillió forintnak megfelelő összegű fájdalomdíjjal vigasztalódhat az a három brit fiatal, aki a Channel 4 tévétársaság által szervezett valóságshow keretében űrutazásra vállalkozott.

A három résztvevő - Kerl Hasset birminghami segédtanerő, Paul French huszonhat éves bristoli kőműves, valamint a kenti illetőségű Billy Jackson (25), aki futballista - egy kéthetes válogatás során bizonyult a legjobbnak. Így tíz pályázó közül ők nyerték el az űrrepülés jogát.

A show is megbukott

A valóságshow azonban nagy csalódást hozott, mivel az "asztronauták", akik hitük szerint Nagy-Britannia első űrturistái voltak, valójában a "repülés" egész ideje alatt egy használaton kívüli hangárban lévő űrhajó-makettben tartózkodtak és csak "landoláskor" szembesültek a tényekkel.

Különösen csalódott volt a csapat hölgytagja, aki beszéddel készült a "visszatérés" nagy pillanatára. Mikor megtudta, hogy mi is történt valójában, annyira szíven ütötte a tévések csínytevése, hogy elájult.

A csalódott résztvevőknek fejenként huszonötezer fontos, azaz több mint kilencmillió forintos fájdalomdíj jár. A csatorna is vesztett: milliókat költött a sorozatra, de az egyes részek vetítése alatt a nézettségi mutatók egyre meredekebben zuhantak.