A Bartók Rádió nem kér a parlamenti tudósításokból

2005.12.15. 09:51
A Bartók Rádió elveszthetné a nevét, ha palrmaneti közvetítéseket sugározna. A szerkesztők éppen ezért nem kérnek a politikából, inkább magaskultúrát akarnak.

A Bartók Rádió vezetősége mindent megtesz azért, hogy a december 19-i kuratóriumi ülésén ne döntsenek arról, hogy februártól a komolyzenei adón sugározzák a Magyar Rádió parlamenti tudósításait - mondta az MTI-nek szerdán Alföldy-Boruss István, a Bartók Rádió főszerkesztője.

Várhatóan a december 19-ei kuratóriumi ülésen döntenek arról, hogy a Magyar Rádió három adója közül melyik sugározza majd a parlament üléseit - közölte Alföldy-Boruss István, aki elmondta: eddigi információjuk szerint erre a legnagyobb esélye a Bartók adónak van.

A főszerkesztő indoklásként elmondta, hogy mivel a Magyar Rádió három adója közül a klasszikus zenei és irodalmi csatorna hallgatottsága a legalacsonyabb, így az esetleges parlamenti közvetítési kötelezettséggel a közrádió a Bartók adóval veszítené a legkevesebb hallgatót.

A kuratórium elnökségének mint tulajdonosi szervnek azért kell minél előbb döntenie a parlamenti közvetítéseket sugárzó adóról, mert a Magyar Rádió keleti URH-sávja 2006. február elsején megszűnik - közölte a főszerkesztő. Eddig ezen a sávon a Kossuth adón volt hallható az országházi közvetítés - tette hozzá.

A Magyar Rádiónak 2006 februárjától már csak nyugati URH-sávja lesz, ezen a Petőfi, a Kossuth és a Bartók adókkal rendelkezik majd - mondta Alföldy-Boruss István, hozzáfűzve: szerkesztőségük mindent megtesz azért, hogy ne a Bartók Rádió frekvenciáin közvetítsenek a parlamentből.

Közölte: politikusokat és ismert művészeket kérnek fel arra, hogy lobbizzanak az adó érdekében, és szó van arról is, hogy aláírásgyűjtési akciót indítanak.

Elmondta azt is, hogy "műsorkülönlegességekkel, hangverseny-közvetítésekkel készülünk Bartók Béla születésének jövőre esedékes 125. évfordulójára. Már csak ezért is méltatlan lenne, ha ezek helyett parlamenti közvetítéseket sugároznának a Bartók rádió hullámhosszán" - tette hozzá Alföldy-Boruss István. í6p>

"Ha minden úgy marad, ahogy most van, akkor nem lesznek kisebbségi adások, regionális adások, de nem lesznek parlamenti közvetítések sem" - mondta az MTI érdeklődésére Gellért Kis Gábor kuratóriumi elnök, aki szerint a Bartók adó ügye "másodlagos", hiszen a Magyar Rádió jelenleg - elnök és vezetés hiányában - a "törvényekben elrendelt közszolgálati funkciójának nem tud eleget tenni."

Arra a kérdésre, hogy a december 19-i kuratóriumi ülésen döntenek-e a parlamenti közvetítésekről, Gellért Kis Gábor azt mondta: mivel nem ismerik az ORTT és az Országgyűlés álláspontját, ezért "nem tudnak mit mondani, mert nem tudnak dönteni".

A kuratórium elnöke a Bartók Rádió főszerkesztőségének aggályáról megjegyezte, hogy az "a helyzet kétségbeesett volta miatt született", de a megoldás érdekében a "meccset újra fogja játszani", újra tárgyalni fog az Országgyűléssel.

A Népszabadság szerdai számában arról ír, hogy visszavonja a Bartók név használati jogát a zeneszerző magyarországi jogutódja, ha a "magaskultúrát" közvetítő adó parlamenti közvetítéseket is sugározni fog.

Vásárhelyi Gábor a lapnak elküldött levelében úgy fogalmaz: "Nem nagyon tudok Bartók Bélától vagy az adó elnevezését engedélyező fiától távolabbi gondolatot elképzelni, mint hogy a Bartók nevet nemtelen politikai csatározásokhoz használják fel."