A Legfelsőbb Bíróság büntette a Tv2-t

2006.05.11. 11:31
A Testület helyben hagyta az ítéletet, miszerint károsan hatott a kiskorúakra még 2001-ben a Bázis című reality, amiben gilisztát ettek és csirkéket fejeztek le.

Több, mint hatmillió forint büntetést kell fizetnie a TV2-nek, a 2001-ben sugárzott "Bázis" című műsora miatt, a Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése értelmében.

Az Országos Rádió és Televízió testület még 2002. szeptemberében hozott határozatot, melyben elmarasztalta a tévétársaságot a műsorsorozat miatt, és 6,24 millió forint kötbért vetett ki a csatornára. A Tv2 bíróságon támadta meg a határozatot, és még a tavaly kiszabott jogerős döntés ellen is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

A Legfelsőbb Bíróság azonban szerdai döntésével az ORTT határozatát jogszerűnek minősítette. Az ORTT eredetileg azért marasztalta el a Bázis 2001. október 30-a és december 13-a közti adásait, mert azok szerintük a kiskorúak fejlődésére ártalmas képsorokat mutattak, és mind a nyolc adás este 11 óra előtt kezdődött. A testület szerint kifogásolható volt a fiktív kiképzőtábor kiképzőinek rendkívül durva hangneme, a résztvevők rendszeres megalázása, illetve azok a jelenetek, amikor a játékosoknak gilisztákat kellett enniük, vagy élő csirkét lefejezniük. Mivel törvény szerint ilyen erőszakos jelenetek csak 23 és 5 óra között kerülhetnek adásba, az ORTT megállapította a törvénysértést, és kötbérfizetésre kötelezte a tévétársaságot.

Miután a Tv2 pert indított az ügyben, a Fővárosi Bíróság első fokon a tévétársaságnak adott igazat, mert úgy ítélte meg, hogy a műsor nem magatartási mintaként mutatta be a megaláztatásokat. Másodfokon viszont a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a keresetet, szerintük ugyanis a műsor súlyosan hátrányos volt a kiskorúak szellemi fejlődésére.

A Tv2 ezt az ítéletet is megtámadta, sőt felülvizsgálati kérelmükkel szemben az ORTT is ellenkérelmet nyújtott be. A Legfelsőbb Bíróság azonban kimondta, hogy ezek a műsorok valóban ártalmasak a kiskorúak személyiségi fejlődésére, mivel pedig az adásuk még a törvény által előírt 23 órás időpont előtt kezdődött, az ORTT határozata jogszerű volt.

"A Tv2 mindössze felülvizsgálati kérelemmel fordult a másodfokú ítélet után az ügyben a legfelsőbb bírósághoz" - mondta el kérdésünkre Lóránt Gergely, a csatorna marketing- és pr-vezetője, aki hangsúlyozta, hogy a csatorna már a másodfokú ítélet után, közel egy éve befizette az ORTT által kiszabott kötbért.

A Bázis az egyik első valóságshow volt Magyarországon, még a Big Brother ás a Való Világ előtt, de nem ért el kimagasló sikereket.