A rasszista botrány kiváltója nyerte a brit BB-t

2007.01.29. 00:30
Shilpa Shetty, az indiai filmsztár a szavazatok kétharmadával nyerte minden idők legbotrányosabb Big Brotherjét.

A brit televíziózás eddigi egyik legnagyobb botrányának szenvedő alanya nyerte vasárnap este a Big Brother-sorozat médiasztárok részvételével lebonyolított idei első epizódját.


Shilpa Shetty
A január 3-án elindított Celebrity Big Brother vasárnapi végszavazásán Shilpa Shetty, az indiai Bollywood csillaga kapta a közönségszavazatok csaknem kétharmadát.

A 31 éves Shilpa Jermaine Jacksonnal, Michael Jackson bátyjával maradt versenyben, miután a többi tizenkét BB-villalakót sorra kiszavazták mellőlük.

A hét éve futó nagy-britanniai Big Brother-sorozat most bezárt háza az elmúlt hetekben nemzetközi diplomáciai szinteket elérő botrányt robbantott ki az indiai lakótársnővel szembeni előítéletes bánásmód miatt.

Az ügy középpontjában Jade Goody, az egyik korábbi Big Brother győztese állt, aki több más, általa feltüzelt BB-lakóval együtt rendszeresen rosszízű megjegyzésekkel illette Shettyt származása, bőrszíne, neve, kiejtése miatt. Egy ízben a lakótársak vonakodtak megenni az indiai színésznő által készített indiai sült csirkét is, azzal az indokkal, hogy azt a kezével érintette.

Nemzetközi diplomáciai botrány

Az ügyből napok alatt példátlan botrány kerekedett, és a brit kormányfő, sőt az indiai kormány külügyminiszter-helyettese is nyilvánosan elítélő nyilatkozatokat tett.

Goodyt az első kiszavazásnál a közönségszavazatok 82 százalékával küldték el a BB-házból.

A műsort sugárzó Channel 4 kereskedelmi adó belső vizsgálatot indított a Big Brother "szerkesztési és jogszabálykövetési hátterének" áttekintésére. A vezetőség elnézést kért mindazoktól, akiket az elhangzottak sérthettek, és elismerte, hogy a történtek miatt példátlan számú nézői kifogás érkezett. A Channel 4-hoz, illetve a brit médiafelügyelethez (Ofcom) összesen 45 ezer közönségpanasz futott be a BB-botrány miatt. Soha egyetlen tévéműsor nem eredményezett ennyi nézői kifogást Nagy-Britanniában, ahol néhány száz panaszbejelentés már rendszerint újságcikkek témája.

Jade Goodyt londoni sajtóértesülések szerint annyira megviselte az ügy, hogy az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.

Shilpa Shetty a leghíresebb brit impresszáriót, Max Cliffordot bízta meg további karrierje egyengetésével. Clifford vasárnap a BBC-nek azt mondta: a színésznő a BB-ben aratott győzelmével akár egymillió font értékű médiaszerződésekhez is hozzájuthat a következő egy évben.