Szerencseherék

2002.09.23. 10:15
Újabb szexjelenet zárta a hetet, már megszokott szereplőkkel. Bekerült az esendők közé Pongó, a szabadszájú proletár, aki kockakő helyett a sokkal tömörebb butaságot választotta fegyveréül. A tv2 pedig pajkos kiszólásokkal figyelmeztet arra, hogy a show nem mindig valóság, még ha össze is nő, ami nem tartozik össze. Lőn este és reggel: a harmadik hét.
Úgy néz ki, heti egy párzásra rendezkedett be a Big Brother. Ne tekintsük azonban Évit és Renatót gondolkodásra alkalmatlan mamagépnek és papagépnek: valamelyikükben egy programigazgató lakozik, egy médiazseni, akit titokzatos megérzése - talán a csillagok állása, talán a meditatív sámántransz - segít abban, hogy közösüléseit mindig a konkurenciaharcnak legmegfelelőbb időpontokban valósítsa meg; ezúttal az élő közvetítés alatt, a Való világ műsoridejében. De hát melyikünk nem talált még félig rágott Kismackó csokit az avarban, amikor leginkább vágyott egy jó kis nugátos nápolyira? Miért ne lehetne szerencséje egy vállalatnak is? Miért elképzelhetetlen, hogy amikor az RTL Klub nézettsége picikét megemelkedik, Renato heréiben is megmoccan valami? Ugyan kérem, Uri Gellernek többet is elhittünk.

A játékosok szavazatai
Zsanett: Tara + Angéla
Évi: Zsanett + Andrea
Andrea: Angéla + Évi
Szabi: Évi + Tara
Bálint: Pongó + Tara
Tara: Zsanett + Andi
Popey: Évi + Zsanett
Iti: Zsanett + Pongó
Pongó: Iti + Tara
Renato: Bálint + Iti
Angéla: Zsanett + Pongó


Zsanett: 5 szavazat
Tara: 4 szavazat
Pongó: 3 szavazat
Évi: 3 szavazat
Iti: 2 szavazat
Andrea: 2 szavazat
Angéla: 2 szavazat
Bálint: 1 szavazat

A nézők szavazatainak összesítése, súlyozása, elosztása, hozzáadása után Zsanett, Tara és Pongó esélyes a kiesésre; a vesztes a következő héten elhagyja a házat.
És a sikersorozat folytatódik. - Ideje van az ég alatt minden akaratnak - nyugtázhatta a Prédikátor könyvéből felpillantva Sváby András Gyulay Endre megyéspüspök levelét, miután lefordították neki a ma beszélt magyarra. Hiszen meg van írva - a Big Brother üzleti tervében -, hogy a műsor ismertségét a hagyományos reklámon túl számos közéleti tényező is kedvezően befolyásolja, s az egyházak különösen megbízható médiapartnerek a gerillamarketingben. A püspök úr egyébként ezúttal korrekt és visszafogott volt; megállta, hogy a betiltásért szálljon síkra, és csupán a műsor egyes részeit kifogásolta. (Tréfás is volna, ha mondjuk az intimszféra védelmére apellálna, hiszen a kamerák elől legalább meg lehet szökni önként, Isten infraszeme viszont a paplanon is átlát. És a kiszavazás is igazságtalan. Abb.)

Hogy az ORTT hétmilliós számlája benne volt-e az eredeti büdzsében, azt nem tudni, de az egész show milliárdos költségébe csak belefér valahogy. Most, hogy Pongó, az Orbán Viktorral szembehelyezkedő sötét lovag is a kiesésre jelöltek közé került, újabb önjáró kampányra van kilátás - ha maga az exminiszterelnök nem is, követői nyilván szép számmal mozdulnak majd együtt, hogy elégtételt vegyenek szerencsétlentől. Angyalszárnyon száll a polgári SMS, körbesimogatja a Szabadság-híd turuljait, majd megérkezik a tv2 kasszájába kétszáznegyven forint képében; nagyot koppan ottan, azután azt csinálnak vele, amit akarnak.

Addig is gyarapítja a show bevételeit, a tiltakozási hullám puszta híre a nézettséget növeli, s a Big Brother, mint a hatvanas évek szörnyei, minden támadástól egyre nagyobb, erősebb és arcátlanabb lesz. Így lett a szombati jelölőshow főfogása Andrea szüleinek gyűlölködése, válásuk története és a gyermek feletti háborúskodás. Kelletlenül-szeppenten nyilatkozó anyát és apát kényszerítettek varas családi sebek határokon átívelő fölszaggatására, beszédképtelen barátnő égeti magát a stúdióban, csak hogy közgyanú övezte ausztrál emberünk háttértörténetben részesüljön. Lám, van neki családja, nem a tv2 laboratóriumában tenyésztették ki. Most már minden világos és hihető, akár a pontosan időzült gerjedelmek.

realitynaplo.index.hu

Volkssturm - Big Brother-megnyitó

Realitynapló 1. - Lehet matyizni

Realitynapló 2. - És provokátorok

Realitynapló 3. - Tulajdonképpeniségek

Születési agónia - Való Világ-megnyitó

Realitynapló 4. - A valóság odaát van

Realitynapló 5. - Mindörökké valóság

Realitynapló 6. - A Nagy testvért figyeljétek?

Kiforrt különben a show mostanra, ami nem csekélység annak tompa fényében, hogy a két nagy kereskedelmi adón élő műsor mindeddig mutatóba is alig akadt, konzervdáridók és borzasztóan veszélyes, ám másodpercre pontosan összevágott-összecastingolt riportfilmek után kellett felkészülni az egyenes közvetítésre. Reality show folyik tehát a stúdiókban is. Apró kis butaságok persze becsúsznak épp ezért, ilyen például annak a laptopos bürokratának a szerepeltetése, aki a szavazatfeldolgozó számítógépből motyogja elő az eredményeket, és őrzi a lottósorsoló bizottság elnökének emlékét. Vagy az, hogy miután Tilla helyszíni riportjából kiderül, mennyire szeretik Szabit Csongrádon, Claudia azzal veszi át a szót, hogy "mi is itt fönn Budapesten" - ami nüansz csupán, hangyányi rossz beidegződés, de nyilván kerülendő, tekintettel a sérülékeny vidéki öntudatra.

Még egy ezidáig ismeretlen hangszínről emlékezzünk meg. A média öniróniája, amit utoljára talán Csiszár Jenő alkalmazott néhanapján, mintha beszüremkedne a tv2 húzóműsorába is. "Most pedig jöhetnek a mindentudó mosóporok", mondja Claudia a reklámblokk előtt. "Akkor most tök spontánul megkérdezem tőled, mi a kedvenc együttesed", szól ugyanő Pongó kislányához, mert hiszen érzi - mindannyian érezzük -, mennyire kínos, hogy be kellett ide tömködni a csatorna mérsékelten sikeres kreatúráját, a Popsztárok végtermékeként létrejött Sugar & Spice-ot. (Merthogy a kislány pont értük bolondul. És épp ráértek.) Jó tudni, hogy nem hülyék, csak minket néznek annak, de minket is csak kicsit, csak úgy csipkelődésből, kedveskedve, félkomolyan. Annyira meg hülyék is vagyunk.