Mégis folytatódik a rasszista Big Brother

2007.01.23. 12:13
A Channel 4 nem hajlandó levenni műsoráról a valóságshow-t, ami rekordnézettséget ért el, pedig a szponzorok is elpártoltak a műsortól. India bojkottálja a rasszista Big Brother-szereplőt, legutóbb a parfümjeihez üvegcséket gyártó indai üzem mondta fel vele a szerződést.

A tiltakozások ellenére nem állítja le a Celebrity Big Brothert a Channel 4 elnevezésű brit csatorna, pedig nemcsak több mint negyvenezer panasz érkezett a műsorban elhangzott rasszista kijelentések miatt, de a valóságshow legnagyobb szponzora, Anglia piacvezető mobiltelefon-kiskereskedelmi cége, a Carphone Warehouse is azonnal hatállyal felmondta a műsorral kötött szerződését. Szakértők szerint ezzel a Channel 4 évi 3 millió fonttól, vagyis több mint egymilliárd forinttól esett el.

Utálják

A műsor körül azért alakult ki nemzetközi botrány, mert az egyik szereplő, Jade Goody, az angol hírességek közt még csak feltörekvő, egykori valóságshow-szereplő és a szintén a házban tartózkodó anyja rasszista kijelentéseket tett egy másik lakóra, Shilpa Shettyre, az indiai filmipar ünnepelt sztárjára.

Az azóta kiszavazott híresség, Jade Goody egyebek mellett következetesen Pita Shilpának nevezte a filmszínésznőt, egyszer azt kérdezték tőle, hogy hazájában "valami kunyhóban" él-e, egy alkalommal pedig nem akarták megenni az általa készített, indiai módra sütött csirkét, mert kezével érintette a húst. Hozzávágták azt is, hogy "menjen haza", gúny tárgyává tették angol kiejtését, az egyik lakótárs pedig azt találta mondani, az egyébként gyakran szolgái számával büszkélkedő gazdag filmcsillagnak, hogy "ráférne egy nap a nyomortanyán".

Az eset politikai és diplomáciai bonyodalmakat okozott, Nagy-Britanniában a miniszterelnök is felszólalt a tévében elburjánzó rasszizmus ellen, az angol pénzügyminiszternek pedig magyarázkodnia kellett a valóságshow miatt indiai látogatásakor.

Jade Goody, a Big Brother harmadik szériájának harmadik helyezettje, az egykori fogorvosi asszisztens, több életrajzi regény írója, ünnepelt híresség kijelentései óta közellenség lett, a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a Sun például arra buzdított, hogy azonnal szavazzák ki a nézők a műsorból. Pénteken végül a telefonálók 82 százaléka ellene szavazott (a másik jelölt egyébként éppen Shilpa Shetty volt), azóta orvosok ápolják a lelkileg megtört, és minden kijelentése miatt többször is nyilvánosan elnézést kérő BB-sztárt.

Goody kiszavazásával azonban nem csitultak a kedélyek, Indiában például pénteken még kisebb tüntetések zajlottak, ráadásul felmondta a szerződést a brit sztárral az az indiai üveggyár, amely a Goody nevével forgalmazott parfümökhöz is készíti az üvegcséket.

Ugyan a vállalat alelnöke hangsúlyozta, hogy angliai partnereik kérésére szüntették be az üvegcsék gyártását, az indiai sajtó máris a nemzeti büszkeség példájaként emlegetik a rasszista sztárral való együttműködés felmondását.

Egekben a nézettség

„A műsor kiszavazóshow-ja bizonyította, hogy a nézők helyesen tudták értelmezni, amit láttak” – reagált a valóságshow leállítását követelő hangokra Luke Johnson, a Channel 4 elnöke, aki azt azért hangsúlyozta, hogy megértik azokat, akik felháborodtak a műsoron, és elnézést kérnek mindenkitől, akiket bántott a valóságshow.

Johnson hangsúlyozta, hogy alaposan ellenőrzik a játék szabályrendszerét, és a szerkesztők utasításait tartalmazó kézikönyvet, hogy újból ne történhessen meg ilyesmi. A Channel 4 elnöke viszont nem hajlandó leállítani a műsort, amit egyébként a botrány óta kétszer annyian néznek, mint ahogy azt a csatorna szakértői várták. Az általában hárommilliós nézettség pénteken jócskán ötmillió fölé kúszott, és csak az emelt díjas sms-ekből kétmillió font, közel 700 millió forint bevétele volt a csatornának. A pénteki kiszavazóshow hasznát egyébként ezúttal jótékony célra ajánlotta fel a Channel 4, ahogy Jade Goody is egy alapítványnak adta a gázsiját.