Csalt a BBC a telefonos játékokban

2008.07.31. 08:07
A BBC négy tévéműsorában és négy rádiós vetélkedőjében csaltak a producerek, volt, hogy az alkalmazottak nyertek a betelefonálók helyett. A BBC-nek a csalásokért most 400 ezer font bírságot kell fizetnie.

A brit közszolgálati rádiózás és tévézés történetének eddigi legnagyobb összegű bírságával sújtotta az Ofcom, a brit médiafelügyelet a BBC-t, mert az több betelefonálós műsorában félrevezette a nézőket az elmúlt években.

A szerdán bejelentett döntés olyan ügyekre vonatkozik, amelyek már tavaly nyilvánosságra kerültek: ezek nyomán a BBC már egy éve leállított minden betelefonálós játékot. Az Ofcom vizsgálata most ért véget és ennek nyomán összesen 400 ezer font - 117 millió forint - bírságot vetettek ki a brit közszolgálati rádió- és tévétársaságra.

A médiafelügyelet szerint nyolc műsor - négy tévés és négy rádiós program - esetében állapítottak meg "nagyon súlyos fogyatékosságot". Előfordult például, hogy a producerek előre felvett műsorokat sugároztak és közben a nézőket arra ösztönözték, hogy telefonáljanak be a stúdióba, bár jól tudták, hogy az új jelentkezők semmiképpen nem nyerhetnek. Más esetekben a közönség helyett maguk a műsor munkatársai telefonáltak be a stúdióba, mintha igazi nézők lennének, és aztán kitalált néven a vetélkedő "győzteseiként" mutatták be őket.

Tavaly a közszolgálati médiára már 50 ezer font bírságot vetettek ki, mert a Blue Peter című gyerekműsort hasonló módon manipulálták, ezt követően függesztette fel a BBC vezetősége a betelefonálós műsorokat. Elrendelték továbbá, hogy a személyzet részesüljön megfelelő oktatásban, azóta a BBC vezetőségének szerdai közlése szerint 19 ezer alkalmazott végzett ilyen tanfolyamot.

Májusban az Ofcom 5,68 millió font bírságot rótt ki az ITV kereskedelmi tévétársaságra, mert legnépszerűbb betelefonálós műsoraiban szintén "trükközött". Ez sokszorosa a BBC-re kirótt összegnek, amit az magyaráz, hogy a nézőket emelt tarifájú vonalakon bíztatták betelefonálásra, míg a BBC közvetlenül nem húzott hasznot a csalásból.

A BBC igazgatósága közleményt adott ki az ügyről, kifejtve, hogy elfogadja az Ofcom megállapításait, "kezdettől rendkívül komolyan veszi az ügyet" és egy sor intézkedést hozott a visszaélések megakadályozása érdekében.