Válság és pánik a BBC-nél

2007.07.19. 12:58
Alapjában ingott meg a BBC iránti közbizalom, miután a brit csatorna szerda éjjel bevallotta, hogy több telefonos és jótékonysági műsorában is megtévesztette a nézőket. A láncreakciót az úgynevezett királynő-incidens apropóján elrendelt széleskörű nyomozás indította el múlt héten. A BBC igazgatója átmenetileg felfüggesztette a csatorna összes betelefonálós műsorát, a rádióban éppúgy, mint a tévében. Sorozatos elbocsátások várhatók és a "bizalom" kulcsszóra építő csapattréningek indulnak a brit médiabirodalomnál.

A BBC jelenlegi morális krízisét, illetve magát a botrányt kiváltó egyik ok kétségkívül a nemrégiben kiszabott pénzbüntetés volt a Blue Peter nevű műsorért, melyben egy technikai hibát követően a stúdióban tartózkodó kislánnyal játszatták el a telefonos vetélkedő győztesét. A megtévesztés egy tavaly novemberi adásban történt, de a botrány csak egy márciusi bejelentést követően robbant ki.

A csatorna azóta közleményben kért bocsánatot az eset miatt, ám a múlt héten ismételten magyarázkodnia kellett, miután az A Year with the Queen (Egy év a Királynővel) című dokumentumfilmjének bemutatójában hamisan állította, hogy az uralkodó kiviharzott az Anne Leibovitz-cal való közös fotózásról, miután az amerikai művésznő arra kérte, hogy vegye le a koronáját. Mark Thompson, a BBC igazgatója egy e-mailben hívta fel 25 ezer munkatársának figyelmét arra, hogy a csatorna szavahihetősége forog kockán, és hogy "sűrgősen rendet kell tenni a BBC házatáján".

Az ezt követő nyomozásban hat televízió-, illetve rádióműsorról derült ki, hogy tudatosan tévesztette nézőit és hallgatóit. Több esetben a stúdióban dolgozó személyzet játszotta el a telefonos műsorok nyerteseit, írja a brit Telegraph.

Szerkezeti válság vagy rendszerhiba?

Thompson azon az értekezleten mutatta be a vizsgálati anyagait, melyet a csatornát irányító BBC Trust hívott össze, még a "királyi-incidens" miatt. A "súlyosan elkeserítő" eredmények miatt a további műsorokra kiterjedő nyomozást rendeltek el az ügyben. Thompson azt is bejelentette tegnap este, hogy a sorozatos elbocsátások elkerülhetetlenek lesznek. A BBC továbbá őszig felfüggesztette együttműködését az RDF produkciós céggel is, mely a királynőt félrevezetve bemutató trailert készítette.

A brit médiafelügyelő Ofcom tegnap esti nyilatkozata szerint a BBC "vezetőinek kudarca és engedékenysége" okozta válság a csatorna egész szerkezetére kihatással van, és ez messzemenő következtetéseket és további kérdéseket hordoz magában, melyek megválaszolására az Ofcom felszólította a BBC-t.

Az egyre terjedő céges pánik jele, hogy a BBC azonnali csapattréningeket indított a "Mentsük meg a Bizalmat" címmel, melyben az összes, azaz több mint 16 ezer alkalmazottnak kell részt vennie majd.

Hullanak-e majd fejek?

"A csalásra nincs mentség. A nézők és a hallgatók becsapása elfogadhatatlan és fegyelmi vétségnek minősül, mely normális esetben elbocsátást von maga után", nyilatkozta Mark Thompson, aki ezt követően másodlagosnak minősítette a saját pozíciójára vonatkozó kérdéseket.

A BBC egy idősebb munkatársa szerint minden attól függ, hogy milyen magasra nyúlnak majd a szálak, és hogy kiknek a feje fog a végén a porba hullni. "A legsokkolóbb és legsúlyosabb az egészben, hogy az ügy aláássa a BBC legértékesebb árucikkét, a bizalmat".

A BBC1 műsoraiért felelős Peter Finchamet többen lemondásra szólították fel a királyi fiaskót követően, és az ügy terebélyesedésével várhatóan tovább nő majd a rá nehezedő nyomás.

Jeremy Hunt, a toryk kulturális szóvívője szerint "Mark Thompson belenyúlt a megtévesztés darázsfészkébe, ráadásul Nagy-Britannia eddig legbízhatóbbnak vélt csatornájánál", majd hozzátette, hogy "a kemény szavak hasznosak, ám a puding próbája az evés", azaz valódi eredményeket csak gyökeres változások hoznak majd.