Pezsgőfürdő Nagy Testvérrel

2002.08.30. 14:54
Közel ötezren kívánkoztak arra a 15 hetes barbecue-partyra, más vélemények szerint szociálpszichológiai tesztre, amit két napra tizenkét újságíró (ivararány 50-50 %) is kipróbálhatott. A végeredmény: a Nagy Testvér elvárásához képest alig 30 százalékos teljesítmény, több köbméter üres üveg, egy zsák szemét, irdatlan mennyiségű mosatlan edény és pár ottmaradt tüske a lelkekben.
A második napon - annak ellenére, hogy a tágas kifutóban tartott ember idővel hozzászokik Big Brother állandó jelenlétéhez - már kőbeszőtt módon untam, és beszóltam neki. Ugyanis a Hang legváratlanabb időpillanatokban fog hozzá a szövegeléshez. Amikor nagy nehezen lefejtettem magamról a kötelező jelmezt, és közvetlen közelébe kerültem egy feszítő probléma megoldásának, Ő a nappaliba rendelt mindenkit. Majd kiizzadom.

Miért kap valaki 15 millát?

Tekintse meg galériánkat! (klikk a képre)
Először is, mert jelentkezett, s kitöltötte a vaskos kérdőívet, amin olyan kérdések is helyet kaptak, mint pl.: naponta hányszor szokott maszturbálni. Másodszor: az érkezés után elveszik szinte minden személyes holmidat, átvizsgálják csomagodat az esetleg elrejtett tárgyak után kutatva. Harmadszor és sokadszor: 15 hétre beraknak egy telekamerázott térbe, ahol csak mások szabályai szerint élhetsz, a mikroportodat csak a vécében, zuhanyzóban vagy alvás közben kapcsolhatod ki. Sorstársaiddal csak nyilvánosan beszélgethetsz, de akkor sem akármiről, különben rád szólnak.

Tesókám, küldj még pezsgőt!

Big Brother nagyjából úgy bánik a bent lakókkal, mint Fiala a hallgatóival. Nincs visszapofázás, de még visszakérdezés se. A látható és a fóliázott ablakok mögötti voyeurkamerákkal pásztázott játékosok beszélhetnek hozzá, néha figyel is arra, amit mondanak neki, sőt: "gyónni" is lehet nála. Az úgynevezett titokszobában a vallomástétel időnként kötelező. Az ott zajló kellemetlen beszélgetést szintén megszokja az ember, ám a sokadik alkalomra technikát alakít ki elviseléséhez a tortúra elszenvedője.

Mit kíván a magyar nemzet?

Tekintse meg galériánkat! (klikk a képre)
BB eléggé figyelmes. Miután a vezérlőben egyszerre kábé ötvenen figyelik a társulatot, a mikroportok segítségével még arról is tudtak, hogy az egyik lánynak időközben megnövekedett a tamponszükséglete. E sok macera ellenére élhető a tér, ám van néhány apróság, ami később minden bizonnyal feszültségek forrása lesz. A kéréseket többnyire kielégítették, de azon ők sem tudtak segíteni, hogy a két, ablaktalan hálóteremben rövid idő alatt kialakult a jól ismert oroszlánszag. Ráadásul éjjel minden stúdiózaj, kameramozgás áthallatszik. Tizenkét emberre kevés az egy zuhanyzó és az egy vécé; az ott elhelyezett kamerák kérésünkre nem működtek, ám ha ketten mentek be egyszerre, azonnal érkezett a figyelmeztetés. Élesben felvétel készül az ott történtekről, s ki is zárhatják a renitenseket. A klón egyébként nincs zár vagy retesz, ezért viszonylag hamar, az első pár rányitás után megtanultunk kopogni.

Ház a BNV partján

A Big-ház legnépszerűbb eleme kétségtelenül a pezsgőfürdő volt, mint egyetlen szórakozási forrás a pár órára kölcsönkapott Activity mellett. Pezsgőnk akkor még volt, s bővelkedtünk gyümölcsben is, nem volt csoda tehát, hogy a letakart és a nap hevétől fölmelegedett medencében másnapra alkoholos erjedés indult. De hetilapos kollégánk előbb még méretes hasasokkal elvégezte az akrilkád töréstesztjét.

A trendi berendezés gazdagságot sugároz, a high-tech konyha inkább csak látványelem: 70 palacsinta megsütéséhez közel két óra volt szükséges, pedig eleve két serpenyőt használtunk. A kihűlés ellen evéssel védekeztünk, mert sok egyéb mellett a mikrót is száműzték. A mosogatás elmaradására az egyik magyarázat az, hogy napi 80 liter melegvízből kell gazdálkodni, s ez még a zuhanyzásra sem elég. Szerencsére a csapvíz most még langyos, de abba még belegondolni is rossz, hogy mi lesz télen.

Barbecue a Kerepesi úton

Tekintse meg galériánkat! (klikk a képre)
"Mikor bográcsoztál utoljára a Kerepesi és az Albertirsai út között?" - kérdezték egymástól a nem társasági újságírók a luxus-gettóban egy négyzetméter kisfröccs mellett, amikor váratlanul egy másik probléma csapódott közéjük. A bográcsban fortyogó lecsóra irányzott föld-föld rakéta onnan érkezett, ahol a "Hallottátok, hogy tegnapelőtt elromlott a Stahl kocsija?" és a "Vajon lesz-e gyereke a Faludy-házaspárnak?" típusú taktikai fegyverek készülnek. Szerintem, ha maradtunk volna még kicsit, biztosan nem hiányzott volna nekik a palacsintáról a porcukor, a lecsóból a tojás, vagy az alapellátásból kimaradt nem macis, nem kólás gumicukor sem. Továbbmenve: esetleg a stáb is örülhetett volna, amikor némelyek a többieknél kicsit korábban mennek ágyba...

Házi feladat

A kajapénz egy részének megduplázásáért Újhutáról Budapestre kellett (volna) szobakerékpároznunk, azonban a Sláger Rádió, a Nők Lapja és a Story munkatársa hozzá sem fogott, az Index riportere pedig 7 kilométer megtétele után, hajnali 4 órakor tekerés közben elaludt. Nem sikerült a kettes pálya sem, mivel nem készült el időben a kért szappanopera, viszont éjjel remekbe szabott antidivat-bemutatóval örvendezettük meg a rajtunk röhögő, erősen szűrt közönséget. Szóval a készen kapott vacsora után bebuktuk kajapénzünk 2/3-át, emiatt kénytelenek voltunk áttérni önellátásra. Ehelyt javaslom, hogy a jövendő játékosok alaposan olvassák el a szabályokat, mert könnyen úgy járnak, mint mi. Akkor az is kiderül, hogy a két üveg boron kívül bevihettek magatokkal egy tucat óvszert is. Tehát két személy kölcsönös szimpátiája esetén heti 1,6 aktust engedélyeznek nekik.

Ezt most mért kellett?

Tekintse meg galériánkat! (klikk a képre)
A legrosszabb azonban az egészben a kiszavazás, azaz amikor az éppenhogy összerázódott csapatból valakinek távoznia kell. A két napunkba ezt is belesűrítették, s ez annak ellenére rombolta a hangulatot, hogy mindenki tudta, nem vérre megy. Ráadásul a jelölés két emberre szól, akik az éles játékban még egy hétig kénytelenek mosolyogni az egyiküket menesztőkre. A jelölés a Titokszobában zajlik, és mint mindenről, erről is felvétel készül. Esetünkben két lány került a tányér szélére, de szinte az egész társaságot megviselte a kihirdetést megelőző várakozás.

Szerintem

Szerintem mindenki arra vár majd, hogy ki kivel jön össze, miféle klikkek alakulnak ki a csoporton belül. De a legeslegfontosabb egy ilyen kukkolós műsorban az, amit cyber-punk kollégám fogalmazott meg egy késői órán: "Mind azt fogják lesni, hogy valamelyik csajt mikor teszi magáévá egy tuflák állat bent az üvegasztalon." Pedig lehet, hogy nem is.