Bébitévé indult Amerikában

2006.05.11. 12:01
Csütörtökön indult Amerikában a BabyFirstTV, ami hathónapostól három éves gyerekeknek sugároz műsorokat napi 24 órában. A reklámmentes csatorna azt ígéri, segít a szülőknek gyermekük készségfejlesztésében és oktatásában.

Az amerikai csecsemőknek és kisgyerekeknek szóló tévéállomás egyelőre csak műholdon át fogható, hamarosan azonban kábelen is elérhető lesz, előfizetési díja havi 9,99 dollár.

Biztonságos és reklámmentes

#alt#
A csatorna logója

A BabyFirstTV célközönsége a hathónapos és hároméves közötti gyerekek és szüleik. A napi 24 órában több mint negyven különféle programot sugárzó csatorna honlapja szerint fejlesztik a gyerekek nyelvi és matematikai képességeit, valamint kreatív játékokra tanítják őket.

Az egyes programok ideje nem haladja meg a tíz percet, a legrövidebb kétperces, a leghosszabb nyolcperces, ami arányban áll az ekkora gyerekek koncentrálási idejével. Így például reggel héttől délig 64 műsort nézhetnek meg a legkisebbek, melyek között vannak rajzfilmek, mesék, gyerekdalok, valamint jelbeszédre és a mosoly örömére tanító műsor is.

"Vitathatatlan tény, hogy csecsemők már eddig is néztek televíziós műsorokat és ezért fontos a BabyFirstTV megjelenése. Maradéktalanul biztonságos, reklámmentes és rájuk szabott műsorokat akarunk sugározni" - mondta Sharon Rechter, a bébicsatorna aligazgatója.

Tévé a csecsemők szobájában

#alt#
A BabyFirstTV egyik programja

A Kaiser Családi Alapítvány 2003-as felmérése szerint az Egyesült Államokban a két éven aluli gyermekek 68 százaléka naponta néz televíziót vagy videofilmet, 26 százalékuk szobájában pedig van tévé is.

A BabyFirstTV a vizsgálat eredményeit kommentálva azt állítja, hogy a digitális világban a szülőknek meg kell fontolniuk, mit néz a gyermekük. Úgy vélik, a csecsemők egészséges mentális fejlődése szempontjából fontos, hogy csak nekik való, képesség- és készségfejlesztő műsorokat nézzenek, és a tévénézés ideje ne vegye el nagy mértékben az időt más cselekvésektől. A csatorna azt ígéri, hogy olyan programokat fognak sugározni, amelyek segítenek a szülőknek gyermekeik oktatásában.

Amerikai gyermekorvosok ugyanakkor azt javasolják, hogy két éven aluli gyermekeket a szülők egyáltalán ne engedjék a televízió képernyője elé.

Megelőztük Amerikát

#alt#

Magyarországon az Antenna Digitallal már jó ideje fogható az angol nyelvű Baby TV, amely szintén hároméves korig nyújt programokat a gyerekeknek.

Műsorkínálata hasonló a BabyFirstTV-hez, segítségével a kicsik megtanulhatnak számolni, gyerekdalokat énekelni és színezni. A legkisebbeknek pszicholó­gusok által összeállított képeket, ábrákat és zené­ket tartalmazó műsorokat ajánlanak, amelyek se­gítik a csecsemőket a világ megismerésében.

A magát egy zöldszárnyú pillangóval hirdető angol csatornán az Index családos munkatársai a Zöldség-állatok című kreatív műsort tartják a legjobbnak.