A cseh Való Világ is veri a Big Brothert

2005.09.07. 15:43
A Prima TV cseh magántársaság a magyar eredetű Való Világ sorozattal megelőzte a TV Nova Big Brotherét nézettségben.
"Akármilyen sebességre kapcsol is egy Trabant, azért a BMW-t sosem tudja megelőzni" - válaszolta Petr Dvora, az eddig legsikeresebb cseh kereskedelmi televízió, a TV Nova vezérigazgatója a nyár elején arra a kérdésre, hogy a vetélytárs Prima TV a Nován sugárzandó Big Brother ellenében a "magyar származású" Való Világ valóságműsort kívánja felvonultatni.

A valószínűtlennek minősített csoda megtörtént: a Való Világ, amelyet a VyVolení (Kiválasztottak) cím alatt sugároz augusztus végétől a Prima, az első tíz nap után magabiztosan veri a Nova slágerét, a holland klasszikus Nagy Testvért. A Big Brother csak az indulás napján volt népszerűbb: kétmillió ember nézte, míg a VyVolení 1,3 millió érdeklődőt vonzott. Egy hét elteltével azonban megváltozott a helyzet: a Big Brother napi nézettsége 1,1-1,2 millió, míg a Vyvoleníé 1,6-1,7 millió körül állapodott meg.

A VV igazibb

Mindkét show mindjárt az első napokban botrányokat is kavart, mert a szereplők az esti fő műsoridőben sugárzott felvételeken is a megengedettnél nyíltabban beszélgettek a szexről, s különféle keményebb kifejezésekben sem volt hiány. A tiltakozások után a durva kifejezéseknél most már mindkét tévében csak egy sípoló hang hallható. A tévé műsorokat felügyelő bizottság egyelőre levélbeli figyelmeztetésekkel intézte el az ügyet. Ugyanakkor az éjfél előtt, illetve utána sugárzott felvételeken, amelyek egyre inkább népszerűek, már szinte minden volt: nyílt szeretkezés, sőt párnától takart önkielégítés majdnem egyenes adásban, és mosdatlan szájú, majdnem a tettlegességig fajuló szóváltások, intrikák.

A két valóságműsor nagy része még hátravan, így hiba lenne idő előtt ítélkezni. Az mindenesetre tény, hogy a magyar Való Világ egyelőre jobban tetszik a cseheknek, mint a holland Big Brother. Általános a vélemény, hogy kevésbé mesterkélt, s több valódi konfliktust hordoz magában, mint a Nagy Testvér.

Klónok támadása

A Big Brother licenctulajdonosa, az Endemol a BB klónjának tekinti a Való Világot, ezért több kelet-európai országban pert indított az azt gyártó magyar IKO Kft. ellen. Az Endemol Horvátországban elérte célját: a zágrábi bíróság kimondta, hogy az ott adásba kerülő, horvát fejlesztésű klón az Endemol-licenc másolata. A holland cég most Szlovákiában és Csehországban is peres úton igyekszik megakadályozni a nem általa indított valóságshow-k térnyerését.