Valóságshow-t indít az MTV

2004.12.02. 16:33
A Nagy Könyv című műsort a Big Brother ellen vetette be a BBC. Nálunk márciustól sugározzák a showt, amiben minden idők legjobb könyveire lehet szavazni.
Új kulturális valóságshow-t indít tavasztól a közszolgálati televízió, amelyben a legjobb magyar könyvet keresik hírességek és a nézők segítségével. A Big Read című műsort tavaly a BBC fejlesztette ki, és a minden idők legsikeresebb könyvét kereső ugrásszerűen növelte a közkönyvtárak látogatottságát és élénkítette a könyvpiaci forgalmat.

A Big Readben a huszonegy legjobb regényt keresik hét héten át. A hetente egyszer jelentkező műsorban három regényt mutatnak be, a művek értékeiről hírességek beszélnek, egymással is szellemi párbajt vívva, majd a nézők szavazhatnak telefonon SMS-ben és az interneten a nekik legjobban tetsző könyvre.

A műsorhoz kapcsolódó olvasókörökbe Angliában harmincezren csatlakoztak pár hét alatt, és több mint száznegyvenezer ember szavazott kedvenc regényére. A Big Read jelenleg Németországban fut nagy sikerrel a közszolgálati csatorna műsorán.

Márciustól művelődünk

A nálunk Nagy Könyvre keresztelt műsort a Népszabadság információi szerint márciustól tűzi műsorára az MTV. A kulturális valóságshow lebonyolításához segítséget fognak nyújtani a Könyvtárellátó Kht., a művelődési, könyvtári és iskolai hálózatok is.

A produkció része lenne annak a nagyszabású játékos olvasási és könyvtárfejlesztési programnak, amelyet 2005-re hirdetett meg a kulturális tárca. A Nemzeti Kulturális Alapprogram jövő évi keretéből félmilliárd forintot különítettek el a program egy részének finanszírozására, a Népszabadság információi szerint ebből százmillió jut a tévéműsornak. Az Index megkereste az MTV sajtóosztályát, hogy megtudja, mennyibe került a műsor licencjoga, illetve külső vállalkozók bevonásával vagy házon belül fog-e készülni a Nagy Könyv, de az MTV januárig nem kívánt nyilatkozni új valóságshow-járól.