Könyv a szappanoperák káros hatásai ellen

2007.02.05. 18:36
Mit tesznek velünk a szappanoperák? Mit tehetünk mi, hogy Bobby, Jose Armando, Berényi Zsuzsa, meg producereik semmi rosszat ne tehessenek velünk? Azt, hogy meg-és kiismerjük őket, mondjuk a Szomszédok közt című könyv segítségével.

A szappanoperák ellen kíván segítséget nyújtani Antalóczy Tímea újonnan megjelent, Szomszédok közt - szappanoperák az ezredforduló Magyarországán című könyve. Az Antenna Könyvek sorozat második tagja Antalóczy Tímea médiakutató szociológus, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docensének könyve, ami az eddigi úttörő szappanopera-kutató munkájának összefoglalása s egyúttal kiterjesztése. A szerző egyszerre nyújt alapos lexikális szócikket a sorozat műfajáról (keletkezésükről, idő- és térbeli elterjedésükről, szerkezetükről, valamint a köréjük alakult óriási manipulatív bizniszről) - és ebben a tekintetben hasznos alapmű médiaoktatásban és -kutatásban, valamint segítséget kínál a laikus közembernek, hogy az "tisztában legyen a műfaj nyelvével, belső törvényeivel: hogy ne váljék annak áldozatává".

Fenti célcsoportokon kívül, az író és kiadó rendkívül fontosnak tartaná, ha a producerek és forgalmazók is elolvasnák a könyvet, valamint jóhiszeműen azt várnák tőlük, hogy cáfolják meg a negatív kritikákat.

A negatív kritika miatt nevezte a kötetet "szigorúnak" az azt bemutató Hankiss Elemér, aki a sorozatok pozitív hatását, pedagogikus üzenetét is ismeri, persze főként a minőségi, amerikai szappanoperák esetében. Emellett azonban ő is hangsúlyozta: a mű rendkívül fontos lépés a "locska" tévéirodalom értékeléséhez.

Antalóczy kutatásainak középpontjában a magyar közönség befogadása, sorozatfogyasztása áll, így elsősorban a legnagyobb magyar szériákra (Szomszédok, Barátok Közt), illetve a külföldi szappanoperák hazai fogadtatására koncentrál. A kutatott és elemzett példák elsőre kissé elcsépeltnek tűnhetnek, ennek oka, hogy a könyv az eddig megtörtént felmérő és kutatómunka lezárása. A szerző azonban elmondta: továbbra is folytatja munkáját, így az utóbbi sikeres, vagy éppen sikertelen magyar sorozatok (mint Jóban Rosszban, Tea, Limonádé), valamint a mára elterjedt, úgynevezett minőségi amerikai darabok elemzéséről pár éven belül új tanulmányokban olvashatunk.

Antalóczy Tímea: Szomszédok közt - szappanoperák az ezredforduló Magyarországán
Antenna Könyvek, 2006
1990 Ft