Hatvan előadó letiltotta magát a Pannon Rádióból

2002.02.12. 17:51
Hat zenekar után újabb hatvan előadó és együttes jelezte kedden, hogy felszólítják a Pannon Rádiót, ne játssza a jövőben dalaikat. Erről a kezdeményezés elindítóinak egyike, Nagy Gergely, a Kimnowak együttes tagja tájékoztattak. Az MSZP alelnöke közben az ORTT-hez fordult azt tudakolva, jogosult-e a rádió a MIÉP mellett közvetlen kampányfeladatokat vállalni.
A nyilatkozat aláírói jelzik, lépésükkel azzal a hat zenekarral helyezkednek közös álláspontra, amelyek tíz nappal ezelőtt fordultak e kéréssel az adó vezetőihez, mivel szerintük a Pannon Rádió hangneme "kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita".

Az újabb aláírók is úgy érzik, a Pannon Rádió az általa játszott magyar zenekarokkal, előadókkal próbálja hitelesíteni mondanivalóját, ám nem akarják, hogy dalaik a gyűlöletbeszéd kontextusában elhangozzanak, mivel vállalhatatlannak tartják az adó "közlendőjét".

A kezdeményezőkhöz hasonlóan a csatlakozók is hangsúlyozták, akciójuk nem szolgálja egyetlen politikai párt vagy érdekcsoport céljait, azt "művészként és egyszerű hallgatóként" tették.

Az önletiltók listája

A zenész közlése szerint a nyilatkozatot Babos Gyula, a Back II Black, Bajor Imre, Benkő László, Berkes Gábor, Bochkor Gábor, Bornai Tibor, Boros Lajos, Bródy János, Cserháti Zsuzsa, Csonka András, Dés László, Eszenyi Enikő, Eszményi Viktória, Fábri Péter, Falusi Mariann, a Favágók, Gálvölgyi János, Gerendás Péter, Geszti Péter, Gőz László, Halász Judit, Heilig Gábor, Hernádi Judit, Hobó és a Hobó Blues Band, Hofi Géza, Horgas Eszter, Horváth Attila, Horváth Kornél, Karácsony János, Katona Klári, Kentaur, a KFT, Koltai Róbert, Koncz Zsuzsa, Koós János, a Korai Öröm, Kováts Kriszta, Kulka János, Lang Györgyi, Lerch István, Malek Miklós, Novai Gábor, Pierrot, Presser Gábor, Rácz Zoltán, a Republic, Soltész Rezső, Solti János, Somló Tamás, Sztevanovity Dusán és Zorán, a TNT, Victor Máté, Wolf Péter és Závodi Gábor írta alá.

Az ORTT-hez fordult az MSZP alelnöke

Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke szerint választási szórólapok bizonyítják, hogy a Pannon Rádió a MIÉP kampányában konkrét szervezési munkát lát el, fogadja a választói telefonokat, információkat ad és továbbít.

A szocialista politikus erről kedden levélben írt az Országos Rádió és Televízió Testületnek (ORTT).

A levelében Lendvai Ildikó kifejti: a MIÉP néhány budapesti és Pest megyei képviselőjelöltjének szórólapján elérhetőségként többek között a Pannon Rádió telefonszáma szerepel.

Lendvai Ildikó ezért sürgős állásfoglalást kér az ORTT-től azzal kapcsolatban, jogosult-e a Pannon Rádió a MIÉP oldalán közvetlen kampányszervezési feladatot vállalni.

A Pannon Rádió a konkrét pártkampányban való részvétellel nyíltan felvállalta, hogy pártrádióként üzemel - véli a szocialista politikus.