Letiltották Bolgár Györgyöt a Kossuthon

2002.01.08. 12:09
A Beszéljük meg! című telefonos rádióműsor vezetőjét levélben váltotta le a Kossuth adófőszerkesztője. A döntés oka az volt, hogy a műsorban több hallgató is bírálta a rádió vezetését, amit a műsorvezető nem akadályozott meg.
A Beszéljük meg! szerdai adását már új szerkesztő vezeti, miután Perjés Klára, a Kossuth Rádió adófőszerkesztője leváltotta az eddigi műsorvezetőt, Bolgár Györgyöt - adta hírül a Magyar Hírlap.

A személyi döntés közvetlen indoklása az, hogy a népszerű telefonos műsorban több olyan hallgató is megszólalt, aki bírálattal illette a rádió vezetését. A műsorvezető ezeket az észrevételeket nem utasította vissza, és nem akadályozta meg a hallgatók megszólalását. Az inkriminált adásban egyébként a hallgatók nagy számban tiltakoztak a műsor tervezett megszüntetése ellen.

Bolgár György továbbra is főmunkatársként dolgozik a rádiónál, hamarosan megkapja munkaköri leírását, amelyből kiderül, milyen rterületen tudják őt tovább foglalkoztatni. A Beszéljük meg! már korábban is magára vonta a Kossuth vezetőinek ellenszenvét; megszüntetésén vagy átalakításán régóta gondolkoztak.

Bolgár a Népszabadságnak elmondta: Kondor Katalin elnökké választása óta számított a műsor ellehetetlenítésére, ezért nem lepte meg a lépés. A Beszéljük meg! adásait már egy alkalommal felfüggesztették az 1994-es választások előtt, de néhány hónap múlva újraindult.

A rádiónál nemrégiben már előfordult hasonló jellegű személyi döntés; akkor Farkasházy Tivadar, a Rádiókabaré főszerkesztője kényszerült távozni posztjáról, miután a vezetés választásra kényszerített a rádióműsor és a Heti Hetes között.

Perjés Klára a sajtónak nem nyilatkozott; az ügyről sajtóközlemény jelent meg (lásd a keretben).

A Magyar Rádió Rt. közleménye
Ettől a héttől kezdve a Magyar Rádió Rt. Kossuth adójának főszerkesztője nem számít a Beszéljük meg! című műsorra, mert az több pontban is megsértette a Magyar Rádió Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzatát - tájékoztatta az intézmény kedden közleményben az MTI-t.

Perjés Klárának, a Kossuth rádió adófőszerkesztőjének tájékoztatása szerint Bolgár György, a műsor vezetője továbbra is a Kossuth adónál dolgozik a belpolitikai szerkesztőség vezetőjének irányításával, és egyéb műsorkészítői feladatokat lát majd el.

Lapinformációk szerint Bolgár György múlt év december 21-én levélben tiltakozott amiatt, hogy a rádió vezetősége radikálisan csökkenteni kívánja a Beszéljük meg! című műsor idejét, és politikusokat, politológusokat is szerepeltetne a hallgatók véleménynyilvánítási lehetőségének rovására.

Perjés Klára a levélre válaszolva közölte Bolgár Györggyel, hogy nem tart igényt további munkájára.

Korábban a Honfoglalás 2000 Egyesület elnöksége azzal a kéréssel fordult Kondor Katalinhoz, a Magyar Rádió Rt. elnökéhez, hogy szüntessék meg a Bolgár György által vezetett Beszéljük meg! című műsort. Ezzel szemben a Nyugdíjasok Pest Megyei Szövetsége tiltakozott a műsor esetleges megszűntetése ellen.

Perjés Klára adófőszerkesztő a Kossuth adó új műsorstruktúráját ismertetve múlt év októberben az MTI-nek elmondta: "egyelőre a szokott idősávban jelentkezik Bolgár György Beszéljük meg! című telefonos műsora, de néhány héten belül változás várható, mert a műsor félreviszi a hallgatókat, amikor azt a látszatot kelti, mintha egy-egy hallgatói vélemény a Kossuth rádió álláspontja lenne".